Ny bok om gamla timmerhus

Publicerad den 15 mars 2018

BOKTIPS | I maj ger Kulturen i Lund ut en ny bok som berättar om nio liggtimrade hus från södra Sverige. I boken kan du följa hela restaureringsprocessen i ord och bild.


Stugan i Bosmåla innan den flyttas till Kulturen. Reproduktion från Kulturens arkiv.


Timmerhusbok-201803I maj kommer den populärvetenskapliga boken Timmerhus med historia – Berättelser om några hus på Kulturen i Lund som handlar om nio liggtimrade hus från södra Sverige. Där berättas inte bara om husens ursprungshistoria på olika platser i södra Sverige, utan också om deras historia på museet, hur de har restaurerats och hur de används i museets kulturarvspedagogik.


Husen uppfördes 1650–1850 och flyttades till museet under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Det handlar om stugor, förrådsbodar, en prästgård och en träkyrka. Under de senaste åren har museet restaurerat några av husen och därigenom fått fram ny kunskap. Processen har dokumenterats och förmedlats till allmänheten genom blogginlägg, videoklipp och visningar.


Boken berättar utförligt om ursprungsmiljön där de timrade husen stod innan de flyttades till museet, om frågorna hantverkarna ställts inför när de restaurerat husen och vilken kunskap som kommit fram när de dokumenterat husen före och under arbetet. I texterna berättas också om timmerhantverket och hur de har arbetat med traditionella arbetsmetoder med utgångspunkt i de spår som tidigare hantverkare lämnat efter sig.


Texterna i boken kompletteras av ett rikt bildmaterial. Det är bilder av byggnaderna innan de flyttas från sin ursprungsmiljö, gamla bilder från museet samt bilder från restaureringar, i synnerhet från de senaste åren.


Timmerhus-201803

Teckning av Måketorpsboden med olika benämningar på byggnadsdelar. Illustration: Gunilla Gardelin/Kulturen.


– Det verkar inte finnas många tidigare böcker om timrade hus med dokumentation av restaureringsprocessen genom bilder, säger Gunilla Gardelin som är bokens redaktör och huvudförfattare.


Söndagen den 6 maj presenteras boken under en temadag på Kulturen i Lund. Redaktören och huvudförfattaren Gunilla Gardelin och medförfattarna berättar om boken. Dessutom visas olika typer av byggnadshantverk och det blir visningar på olika teman kring de timrade husen. Mer info kommer på www.kulturen.com/program.Det här är Kulturen

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund, som är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltid till samtid, från lokal kultur till världskultur.

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar