VD-brev 4 november: 1 000 år av hantverkskompetens

Publicerad den 4 november 2016

Bästa hantverkare! Kommer ni ihåg vad Askungen säger varje jul? ”Vad är väl en bal på slottet? Den kan vara trist och tråkig och ... och ... alldeles alldeles underbar!” Det var precis så Gesäll- och mästarbrevsutdelningen i Stockholms Stadshus var i onsdags: alldeles, alldeles underbar!


GMU2016_Intag2_21611

När gesällerna och mästarna tågade ner för den pampiga trappan i Stadshuset till tonerna av Triumfkören ur Verdis Aida fick jag ståpäls på armarna. Det var riktigt mäktigt. Det var många leenden och kramar när de fick motta sina gesäll- och mästarbrev. Ett stort grattis till er alla, både mästare och gesäller! Ni är väl värda era yrkesbevis. Tillsammans besitter ni runt 1 000 år av hantverkskompetens. Ganska imponerande, inte sant?

GMU16_utstallning_201611

Vi fick se prov på ett trettiotal av dessa hantverkares kompetens i en utställning med gesäll- och mästarprov med handsmidda hästskor, en akustisk gitarr med tillhörande ritning, sjalar av handfärgat garn i ull och silke, en ”oljudsmaskin”, ett ölprovarskåp … listan är lång. Det är sällan man ser så mycket kvalitetshantverk samlat på ett och samma ställe.

Brudbukett av Emma Aronsson

Det var lapp på luckan. Blå Hallen var fylld till sista stol och folk trängdes i gångarna utefter väggarna för att hylla gesällerna och mästarna. Några fick lite extra hyllning, som floristen Emma Aronsson som utsågs till Årets gesäll och möbelsnickaren Julia Greek som fick ta emot både Fabrikör J.L. Eklunds Stora Hantverksstipendium om 100 000 kronor och den stora belöningsmedaljen i silver.

Jan Pettersson mottagare av Kungliga Patriotiska Sällskapets Hantverksmedalj

En medalj av ett helt annat slag, nämligen Kungliga Patriotiska Sällskapets Hantverksmedalj, fick snickarmästare Jan Pettersson ta emot. Jan är inte bara en skicklig hantverkare, han har också i allra högsta grad bidragit till hantverksyrkenas utveckling, bland annat genom sina insatser för återinförandet av lärlingsutbildningar på gymnasienivå. Stort grattis, Jan! Vi gläds alla med dig.


Instagram

Vill du se fler bilder från Gesäll- och mästarbrevsutdelningen, följ @hantverkarna på vårt sprillans nya Instagram-konto! Bilder från utdelningen är taggade med #GMU16. Vi taggar också det vi lägger upp med #riktighantverkare – för det är ju vad vi är.


Facebook finns vi på sedan länge, så gilla oss där också om du inte redan har gjort det, för att få snabba uppdateringar om det senaste inom Hantverkarna.


För den som vill uppleva Gesäll- och mästarbrevsutdelningen på plats är det första onsdagen i november som gäller – varje år. Skriv in det i kalendern redan nu! Jag kan också tipsa blivande gesäller och mästare runt om i landet om att man kan välja att ta emot sitt gesäll- eller mästarbrev i Stockholm istället för sin hem-/skolort. Ni är alla varmt välkomna!


Johan T Sterndal
VD


Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar