Nu öppnar Nationalmuseum igen

Publicerad den 8 oktober 2018

AKTUELLT | Efter fem års flytt och omfattande renovering är det dags för nyinvigning av Nationalmuseum i Stockholm. I helgen är det stor invigningsfest med generösa öppettider och gratis inträde. Kungen kommer. Kommer du?


Carl Larssons mäktiga Midvinterblot hänger nu åter på sin plats i Nationalmuseums övre trapphall. Det behövdes ett 20-tal medarbetare från museet för att konservera målningen och få den på plats. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum. Bilden är beskuren.


Sedan 2013 har Nationalmuseum renoverats med varsam hand av många, många hantverkare. På lördag får alla tusentals konstföremål som har legat nerpackade i magasin, varit utlånade till andra museer eller visats i tillfälliga lokaler runtom i Stockholm åter välkomna besökare i sitt eget vackra museum.


Utställningsytorna har utökats, så nu kan museet ta emot dubbelt så många besökare och visa tre gånger så mycket konst som tidigare.


   – Nationalmuseum har en oerhört viktig roll i de nordiska länderna och i hela Europa. När museet skapades 1792 var det ett av de första initiativen i Europa och man visade vägen genom att skapa ett museum enligt tidens ledande upplysningsideal. Det vill vi fortsätta att göra genom att visa vägen, utmana med det nyaste och prata om konstens historia utifrån vår tids synvinkel, säger Susanna Pettersson, överintendent Nationalmuseum.


Helgens festligheter börjar på Nationalmuseums trappa på lördag kl. 11.00. Det blir invigningstal, kungen klipper bandet till fanfarer av beridna högvakten och det blir uppträdanden av Tensta Gospel Choir, KITOK, Frida Hyvönen och Sofia Karlsson. Runt 11.30 beräknas de första besökarna släppas in i museet som håller öppet ända till kl. 21.00. På söndag är museet öppet kl. 11.00-19.00.


Program lördag 13 oktober

Klockan 11.00
Invigning på kajen utanför museet med scen på trappan upp till museet.
Invigningstal av överintendent Susanna Pettersson, invigning med bandklippning av HM Konungen i närvaro av HM Drottningen, HKH Kronprinsessan och HKH Prins Daniel.
Musik och artistframträdanden av Tensta Gospel Choir, KITOK, Frida Hyvönen och Sofia Karlsson.
Beridna högvakten närvarar med kunglig fanfar av Livgardets Dragonmusikkår då invigningsbandet klippts.

Klockan 11.30 beräknas första publika insläppet till Nationalmuseum ske. Museet är sedan öppet till klockan 21.


Några saker som kan vara bra att veta inför öppningshelgen

  • Nationalmuseum Visitor Guide App innehåller audioguider, fakta och inspiration. En guldgruva för dig som är vetgirig. Ladda ner i förväg och ta gärna med egna hörlurar.
  • Fri entré för alla till hela Nationalmuseum under öppningshelgen.
  • Museet räknar med att det kommer många besökare. Det kan bli långa köer ute på kajen och trångt och trivsamt inne i museet.
  • Större väskor och paraplyer får inte tas med in i museet. Välj gärna en mindre handväska denna dag! (Det finns ingen möjlighet till förvaring av väskor, större jackor med mera denna helg.)
  • Ett begränsat antal besökare kan vistas i utställningarna samtidigt, ingen förbokning.
  • Den nya restaurangen serverar mat, dryck och fika. Ingen bordsbokning. Endast kortbetalning.
  • Shopen har ett handplockat sortiment för barn och vuxna med anknytning till huset, samlingar och utställningar. Endast kortbetalning.

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar