Går det att göra karriär som hantverkare?

Publicerad den 5 november 2018

VD-BREV | Det finns en myt att det inte går att göra karriär som hantverkare. Inget kunde vara mer fel.


Karl Sjögren, Årets gesäll 2017. En hantverkare som provade på den teoretiska banan innan han blev hantverkare.


Aldrig tidigare har intresset för hantverk varit större. Trots en och annan arg snickare i tv överväger de som inreder med varsamt renoverade auktionsfynd, de som odlar och vårdar sitt skägg och de som låter sy om morfars favoritskjorta till en nalle till sin nyfödda, givetvis namngiven efter nämnda morfar. Någon måste renovera auktionsfynden, någon måste trimma skäggen och någon måste sy den där nallen.


En del kan själv. Andra har vare sig tid, lust eller kunskap. Och ytterligare saker kan helt enkelt en lekman inte ge sig in på. För dem finns de riktiga hantverkarna. De som har tränat i åratal inom sina yrken.


Dessa hantverkare har kanske börjat sina utbildningar redan på gymnasienivå. En del har fått stöd av sina föräldrar, andra har fått kämpa för sin kärlek till hantverket. Tyvärr verkar de som har fått kämpa för rätten att få bli hantverkare bli fler och fler. Föräldrar avråder sina barn att bli hantverkare och föreslår något program där ungdomarna kan läsa vidare. Läsa vidare inom något teoretiskt program, alltså.


Det är synd att de föräldrarna inte vet att ungdomarna faktiskt kan läsa vidare på teoretiskt program efter hantverksgymnasium. De kan också göra karriär inom hantverket. På onsdag kommer över 300 ”hantverkskarriärister” att ta emot sina yrkesbevis i Blå hallen i Stockholms stadshus.


Dessa duktiga hantverkare har tusentals timmar av arbete och studier bakom sig när de får avlägga prov för att få kalla sig gesäller och mästare. Många driver framgångsrikt sina egna företag, där de sätter ytterligare människor i arbete, både andra hantverkare och teoretiker som ekonomer, administratörer och jurister. Så att påstå att hantverk inte är en karriär är helt enkelt fel.


Johan T Sterndal
VD

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar