Bor det en hantverkare i dig?

Publicerad den 15 februari 2018

VD-BREV | Bästa hantverkare! ”Bor det en hantverkare i dig? Eftersom du läser det här gör det redan det. Men du kanske känner någon som ännu inte vet att det bor en hantverkare i henne eller honom? Då är det läge att läsa vidare.


Häromdagen kom Arbetsförmedlingens prognos ”Var finns jobben?”. Den visar – som vanligt, skulle jag vilja drista mig att säga – att behovet av arbetskraft inom bygg- och anläggning är stort de kommande fem åren. Även inom yrkesområdet tillverkningsarbete finns många möjligheter till jobb.


Det kan konstateras att internationalisering och digitalisering sållar bort en del av det manuella arbetet, medan möjligheterna ökar för mer kvalificerad arbetskraft som tunnplåtslagare, lackerare, svetsare och bagare. Den som vill bli influencer eller YouTube-stjärna ska nog tänka både en eller två gånger, för där är behovet så obefintligt att det inte ens nämns i prognosen.


Just nu pågår en satsning på komvux och yrkeshögskolan, YH. Det är goda nyheter för den som vill bli hantverkare, då många utbildningar till hantverkare är just YH-utbildningar. Ett exempel på en sådan utbildning är Hantverksakademin som drivs av Stockholms Hantverksförening.


Hos Hantverksakademin är 80 procent av skoltiden förlagd till lärlingsplats hos en hantverkare och 20 procent av skoltiden till teoretiska ämnen som ekonomi, juridik och marknadsföring/kommunikation med lärare som jobbar som just ekonomer, jurister och marknadsförare/kommunikatörer. De teoretiska kunskaperna Hantverksakademins elever har efter examen är i samma nivå som de hantverkare som har genomgått mästarutbildning. De är med andra ord väl förberedda på livet som företagare.


Ytterligare en aspekt på att regelbundet samlas i skolan är att eleverna får ett ovärderligt nätverk med övriga hantverkare i skolan. En smed i produktutvecklingssamarbete med en skräddare. En attributmakare och en pralinör arbetar gemensamt fram en lösning på ett ekonomiskt problem. En silversmed och en skomakare i diskussion om ett juridiskt spörsmål. Det är vardagsmat på Hantverksakademin. Som blivande småföretagare har dessa yrken mer gemensamt än vad man kan tro. När skoltiden är över vet jag att många av eleverna har fortsatt kontakt med varandra och fortsätter att utbyta idéer.


Den tvååriga utbildningen avslutas med en studieresa, som i år kommer att gå till Milano, och en examensutställning. Just utställningen är något jag ser fram emot varje år. Det är fantastiska skapelser som visas. Det är svårt att tro att hantverkarna bara har två års erfarenhet.


Där har vi våra handledare att tacka. Utan skickliga och pedagogiska hantverkare som tar sig an dessa vetgiriga lärlingar får vi inte nya hantverkare som i sin tur kan föra hantverkskunnandet vidare till nya generationer. Kan du tänka dig att bli handledare till en lärling, kontakta Hantverksakademin som kan berätta mer om vad det innebär.


Efter avslutad utbildning får lärlingarna på Hantverksakademin yrkeshögskoleexamen och Europass, vilket gör det lättare att söka jobb i andra EU-länder. Det finns också möjlighet att avlägga gesällprov under utbildningen, för de som uppfyller kvalifikationerna inom sina respektive yrken. Förra året kunde exempelvis det första gesällbrevet på över 25 år inom perukmakeri delas ut till en elev på Hantverksakademin.


Bor det en hantverkare i någon du känner? Tipsa honom eller henne om att det finns fina möjligheter till CSN-berättigad YH-utbildning och lysande framtidsutsikter som hantverkare!


Johan T Sterndal

VDLämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar