Håll dig frisk, småföretagare!

Publicerad den 3 juli 2018

VD-BREV | Lika villkor för alla företagare? Nja … Hantverkarnas VD Johan T Sterndal tar upp problematiken med att ta ledigt eller bli sjuk som småföretagare i sitt sista nyhetsbrev före sommaruppehållet.


Det finns en skylt som du inte vill låta dina kunder mötas av: ”Stängt på grund av sjukdom”. För stora företag är det här sällan ett problem. De kan vid behov styra om personalstyrkan så att medarbetarna täcker upp för varandra.


För större delen av Sveriges företagare ser verkligheten helt annorlunda ut. För Sveriges enmansföretagare finns det oftast ingen som kan täcka upp om denne skulle drabbas sjukdom, oavsett om det är influensa, benbrott eller cancer.


Visst, det går att teckna olika former av företagsförsäkringar som kan ge ersättning för fasta kostnader eller merkostnader för ersättare, men faktum kvarstår: en halv miljon svenska företag är helt beroende av friska nyckelpersoner.


Enligt försäkringsbolaget If tar 30 procent av småföretagarna ut högst tio dagars semester. Inte så konstigt att utmattning/psykisk ohälsa är den vanligaste diagnosen för småföretagare, enligt samma försäkringsbolag.


Just nu samlas en stor del av Sveriges politiker i Almedalen. Vi på Hantverkarna valde att anordna en politikerträff med representanter för Näringslivsutskottet redan i maj för att tränga igenom bruset. Träffen var viktig, inte bara för att ni hantverksföretagare skulle få reda på var de olika partierna står i de olika frågorna, utan även för att politikerna skulle få höra vilka frågor som är viktiga för er och vilka utmaningar ni ställs inför i er vardag. Jag tror att det blev ett uppvaknande för vissa av dem. Oavsett vilken färg den kommande regeringen har kommer vi på Hantverkarna att fortsätta kämpa för småföretagarnas villkor.


Nu hoppas jag att du har möjlighet att ta ut betydligt mer än tio dagars semester i sommar. Själv kommer jag att checka av en punkt på min ”bucket list” genom att åka Hurtigruten, som kallas för ”världens vackraste båtresa”. Det ser jag verkligen fram emot!


Nyhetsbrevet tar en sommarpaus, men kansliet är öppet som vanligt.


Glad sommar!


Johan T Sterndal

VD


Ps. Glöm inte att du som är medlem i Hantverkarna har rabatt på Adlibris. Om du behöver böcker till stranden eller pussel till regniga dagar när hela familjen ska trängas i sommarstugan är ett hett tips att skriva in koden ”Hantverkarna” på betalningssidan.


Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar