Dags att skövla regeldjungeln för småföretagarna

Publicerad den 27 september 2018

VD-BREV | Medan politikerna fortsätter vara oense om vem som ska få bestämma kommer Hantverkarnas VD Johan T Sterndal å alla svenska hantverksföretagares räkning med några anspråkslösa påminnelser om vad som är viktigt för att hålla hjulen rullande i Sverige.


Bästa hantverkare! Det är inte i de stora företagen flest jobb skapas. Det är i de små och medelstora. Men förutsättningarna skiljer sig för olika företagare. Driver du en konsultfirma inom IT är det relativt lätt att vara företagare idag när mycket är digitaliserat. I synnerhet om du inte har några anställda.


Driver du däremot ett litet företag inom hantverk tar alla bestämmelser och lagar så mycket tid att du knappt hinner producera hantverk. Inte blir det lättare av att många myndigheters bestämmelser säger emot varandra. Vilken myndighets bestämmelser trumfar den andres?


Det tråkiga är också att politikerna inte har en aning om de små hantverksföretagarnas vardag. Vi bara finns där som mjölkkossa för Skatteverket. Med det har tydligen (V) medicin mot: förstatliga allt ägande – för den privata äganderätten ska bort.


Det är också en tydlig trend att kvinnor i mindre utsträckning än män startar eget. Det är helt enkelt för otryggt. Och det blir för kostsamt, både för firman och för den egna ekonomin, om företagaren själv eller dennes barn skulle bli sjuka. Och det vet vi ju att barn blir. I synnerhet under de första åren. Även om männen har börjat ta ut föräldra- och VAB-dagar i större utsträckning är det fortfarande kvinnorna som drar det tyngsta lasset i hemmet.


För den som trots allt har vågat starta eget och fått firman att snurra, är Sveriges höga arbetsgivaravgifter en rejäl puckel att ta sig över. Företagarna vill ta på sig mer uppdrag, men de har inte råd att anställa. Vi behöver få fler i arbete. Vi behöver fler som är med och betalar skatt. Och vi behöver få fler att känna att de är en del av samhället, att inte hamna i ett konstant utanförskap.


Det får vi inte genom krångliga regler för företagare och Europas högsta arbetsgivaravgifter. Det är dags att skövla regeldjungeln och bereda väg för ett företagande som det går att försörja sig på. Låt ett nystartat företag tjäna den första miljonen skattefritt. Då bygger vi företag.

Johan T Sterndal
VD

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar