Snickarmästare Jan Pettersson tilldelades Kungliga Patriotiska Sällskapets Hantverksmedalj

Publicerad den 3 november 2016

Under Gesäll- och mästarbrevsutdelningen i Stockholms Stadshus fick snickarmästaren Jan Pettersson ta emot Kungliga Patriotiska Sällskapets Hantverksmedalj.


Snickarmästare Jan Petterson har gjort en stor gärning inom snickaryrket och är ofta anlitad av de mest kända inredningsarkitekterna. Nu har han tilldelats Kungliga Patriotiska Sällskapets Hantverksmedalj.


Jan Pettersson tog sitt gesällbrev 1971 och följde upp med mästarbrevet 1980 inom möbelsnickaryrket. Sedan 1973 har han drivit eget inredningssnickeri, Janax Snickeri AB. Under åren har snickeriet levererat inredningar till såväl kontor och restauranger som andra offentliga miljöer över hela Sverige.


Jan Pettersson valdes till ordförande för Stockholms Snickarmästareförening 1993, en post han innehade till 2013, längre än någon företrädare, vilket vittnar om hans kompetens.


”Snickarmästare Jan Pettersson är inte bara en skicklig och driftig hantverkare själv. Han har också på ett väsentligt sätt bidragit till att utveckla svenskt näringsliv, vilket är en målsättning för Kungliga Patriotiska Sällskapet. Exempelvis har han bidragit till en utbyggnad av hantverksutbildningarna, utveckling Hantverksakademin och ett återinförande av lärlingssystemet på gymnasial nivå”, säger Marianne Reuterskiöld, ständig sekreterare Kungliga Patriotiska Sällskapet.


Även företrädare för hantverksbranschen lovordar snickarmästare Jan Pettersson:


”Jan Pettersson har ett brinnande engagemang och entusiasm för snickaryrket och har gjort ett enastående arbete för att främja yrket under alla år han har varit verksam”, kommenterar Gustaf Lüning, ordförande för Stockholms Snickarmästareförening.


”För oss inom hantverksbranschen är Jan Petterssons gärning för utvecklingen och utbyggnaden av hantverksutbildningarna en mycket betydelsefull insats”, säger Stefan Fritzdorf, ordförande för Stockholms Hantverksförening, och fortsätter: ”Under Jan Petterssons tid som ordförande kunde Stockholms Hantverksförening bygga upp en skola med en modern hantverksutbildning från grunden, Hantverksakademin”.


”Snickarmästare Jan Pettersson har som få andra hantverkare bidragit till hantverksyrkenas utveckling, hantverksorganisationernas fortlevnad och inte minst lärlingsutbildningarnas återtåg i Sverige”, säger Peter Frosch, ordförande för Hantverkarnas Riksorganisation.


Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar