VD-brev 2 december: Se upp för de nya 3:12-reglerna!

Publicerad den 2 december 2016

Bästa hantverkare! Tidigare under hösten skrev jag om den översyn av 3:12-reglerna som pågick. Härom veckan presenterade utredaren sitt förslag för regeringen, och, bästa hantverkare, det ser inte ljust ut för Sveriges små hantverksföretag.


Låt oss börja från början. 3:12-reglerna (de fanns tidigare i 3 kap. 12 § i den gamla lagen om statlig inkomstskatt, därav namnet) kom till för att förhindra att småföretagare, som arbetar i sina egna företag, beskattas med mer förmånliga skattesatser än de som gäller för vanliga anställda. Dessa regler är bland det krångligaste som har skapats sedan Rubiks kub.


Redan här biter regeringen sig i svansen. Det är inte i de stora börsbolagen eller de statliga verken som majoriteten av alla arbetstillfällen skapas. Det är småföretagarna som skapar jobben. Ska man verkligen göra det dyrare och krångligare för alla dessa jobbskapare?


Tydligen ska man det. Regeringens uppdrag till utredaren var att öka skatteintäkterna. Enligt utredningen kommer förslagen att öka skatteintäkterna med nästan 5 miljarder kronor. Frågan är om de har tagit med alla variabler i den ekvationen? Titta på det här exemplet.

Företag bild: renjith krishnan, freedigitalphotos.net

Vi tittar först på företaget.Med nuvarande regler (kr)Med nya förslaget (kr)
Resultat före pers kostn1 000 0001 000 000
Din lön-430 200-541 590
Sociala avgifter-135 169-170 168Resultat före skatt434 631288 242
Skatt 22 %-95 619-63 413
Resultat efter skatt339 012224 829Utdelning169 125107 625Totala skatter230 788233 581


Inga pengar kvar. Foto: graur razvan ionut, freedigitalphotos.net

Går vi sedan in på hur det ser ut med din disponibla inkomst som företagare, ser det ut som följer:Med nuvarande regler (kr)Med nya förslaget (kr)
Lön430 200541 590
Inkomstskatt (31 %)-119 212-153 743
Statlig inkomstskatt (20 %)
-22 278Utdelning169 125107 625
Kapitalskatt (20 %)-33 825
Kapitalskatt (25 %)
-26 906Disponibel inkomst446 288446 288Totala skatter153 037202 927


Vi har här antagit att en småföretagare tjänar precis under gränsen för att få betala statlig inkomstskatt och har maximal aktieutdelning enligt förenklingsregeln. I båda exemplen, både med nuvarande regler och det nya förslaget, har vi räknat efter nu gällande basbelopp (vilket kan ändras). 


För att få ut samma disponibla inkomst måste den här småföretagaren höja sin lön med närmare 26 procent! Det betyder att istället för att anställa en till medarbetare eller kanske ge en befintlig medarbetare möjlighet att gå från del- till heltid, måste företagaren se till att höja sin egen inkomst för att inte få en lönesänkning. Och då har vi inte ens tagit med inflationen. Helt vansinnigt!


I slutändan handlar det ju om att höja priserna ut till konsumenterna med motsvarande belopp. Kommer de att vilja betala eller kommer de välja att inte köpa tjänsten alls eller efterfråga svart betalning? Det får framtiden utvisa.


Till regeringen vill jag säga: ”Sänk skatten för företagarna. Gör det enklare. Då kommer fler i jobb – och då får ni in era skattepengar!”


Nu över till ett mycket trevligare ämne: Stockholms Hantverksförenings årliga julmöte med middag som avhölls igår. Vi var cirka 120 personer på plats. Särskilt glädjande var det att se flera generationer hantverkare, där alla finner gemenskapen i det goda hantverket, oavsett om man är på väg in i yrket eller om man har utövat det i flera decennier. Ta vara på möjligheten, kära hantverkare! Det är en viktig anledning till att Hantverkarna finns, att ni ska ha möjlighet att nätverka med andra professionella hantverkare – oavsett skrå.


Jag skulle vilja avsluta med att hälsa en ny kollega välkommen: Malin Westin som är ny lärare och utbildningssamordnare på Hantverksakademin. Malin har en bred kompetens. Hon är både floristgesäll och har gedigen pedagogisk utbildning och yrkeserfarenhet. Läs mer om Malin här.  Välkommen, Malin!


Johan T Sterndal
VD


Ps. Vill du se bilder från gårdagens julmiddag, gå in på Hantverkarnas Instagram, @hantverkarna. Har du egna bilder får du hemskt gärna lägga upp dem också. Tagga dem med #riktighantverkare så hittar vi dem och kan reposta.


Ps2. På Hantverkarnas Instragram finns också bilder och bildspel från Hantverkarnas ritningsarkiv. Vill du se ännu fler kan du följa den här länken och se alla fina ritningar från legendarer som Malmsten, Acking med flera.

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar