100 000 kronor i stipendium till möbelsnickargesällen Julia Greek

Publicerad den 28 september 2016

Fabrikör J.L. Eklunds Stora Hantverksstipendium delas ut vartannat år till en särskilt förtjänt ung hantverkare/konsthantverkare och denna gång till 26-åriga möbelsnickargesällen Julia Greek för ytterligare fördjupning och breddande av kunskaper inom snickeri genom gesällresor. Stipendiet delas ut i Stockholms Stadshus onsdagen den 2 november.


Gesällprov Julia Greek_Formgivning Markus Barvestig_11_foto_Julia_GreekJulia Greek kommer från en naturvetenskaplig bakgrund och har innan hon började studera möbelsnickeri haft en matematisk inriktning på sina studier, något hon utnyttjar för att förnya möbelsnickeriet med ett tekniskt tänkande.


Under sitt examensarbete undersökte Julia olika tillverkningsmetoder för komplexa parkettläggningar och avlade även sitt gesällprov, där hon tillverkade en serveringsvagn i alm och lönn designad av Markus Barvestig, för vilken hon fick betyget 5.0 och en stor silvermedalj.


Snickarmästaren Ulf Brunne vid Carl Malmstens Furniture Studies, Linköpings Universitet, nominerade Julia Greek till stipendiet med orden: ”Med sin tekniska och naturvetenskapliga bakgrund har hon i sitt examensarbete på ett föredömligt sätt förenat praktiskt kunnande med teoretiska insikter i ett arbete som syftar till att med utgångspunkt i traditionella tekniker utveckla rationella tillverkningsprocesser.”


Ulf Brunne fortsätter: ”Jag har under mina styvt tre decennier på Malmstens inte tidigare haft att göra med en mer allsidigt begåvad elev/student!”.


”Julia Greek visar på stor nyfikenhet, kreativitet och yrkesskicklighet”, kommenterar Jan Pettersson, ordförande Fabrikör J.L. Eklunds Hantverksstiftelse, valet av stipendiat.


Stipendiet delas ut på Gesäll- och Mästarbrevsutdelningen i Stockholms Stadshus den 2 november. Bakom stipendiet står Fabrikör J.L. Eklunds Hantverksstiftelse, som dessutom årligen delar ut stipendier till unga hantverkare – sedan starten 1939 totalt 43 miljoner kronor, varav närmare 27 miljoner kronor bara sedan år 2000.


Tidigare stipendiater:

2010 Gustav Thane, konstsmed
2012 Magnus Dahlén, möbelsnickare
2014 Annie B Johansson, textilkonstnär


> Läs mer om Fabrikör J.L. Eklunds Stora Hantverksstipendium. 


Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar