VD-brev 16 januari: ROT och RUT och 3:12

Publicerad den 16 januari 2017

Bästa hantverkare! Jag hoppas att ni har fått lite ledigt under jul och nyår och att ni är redo att möta 2017 och era kunder med ny kraft. ROT-bidraget har under många år stått högt upp på agendan, då det inte bara skapar vita arbetstillfällen, utan även en positiv konkurrens i ROT-branscherna. Därför är förra årets sänkning av ROT-bidraget oerhört allvarligt. Vi varnade för det redan innan, vi påtalade det kort efter förändringen och vi kunde under hösten slå fast att vi faktiskt hade rätt.


Nu i dagarna har Skatteverket gått ut med ROT-siffrorna för 2016 och de konstaterar att antalet ROT-företag har minskat både snabbt och kraftigt. Det handlar om tusentals vita jobb som har försvunnit. Även bland er medlemmar hör jag att den orättvisa konkurrensen från oseriösa företag som erbjuder svart betalning och som har svart arbetskraft ökar och åter ökar frågor från kunder om betalning under bordet. Så här kommenterade till exempel en medlem det jag skrev i oktober:


” När ROT-avdraget infördes 2004 var vi på min firma på väg att säga upp 2-3 målare inför vintern p.g.a arbetsbrist. Det behövde vi inte göra när privatpersoner plötsligt började beställa arbete. Under alla åren sedan dess fick vi bara 3-4 förfrågningar om att utföra arbete svart och det var från människor boende i hyresrätter.


Sedan ändringen till 30% har jag redan fått 6 förfrågningar om svartjobb men nu ifrån människor som bor i villor eller bostadsrätt.”


Hantverkarna fortsätter naturligtvis att kämpa för att ROT-avdraget ska återställas till tidigare nivå – och helst utökas. Jag tar gärna emot era erfarenheter om hur det sänkta ROT-avdraget har drabbat er och era firmor. Kontaktuppgifter finner ni längre ner.


Jag påminna alla medlemmar som ska redovisa ROT och RUT att sista januari är den absolut sista dagen att skicka in ansökan. Det går inte att göra ens en dag senare. Kommer ansökan in för sent kommer pengarna att frysa inne, något som drabbar många hantverkare varje år. 2012 var det så mycket som 51 miljoner kronor som hantverksföretag gick miste om. Det kan ni se mer om i det inslag i TV4-nyheterna där Stefan Fritzdorf, ordförande för Hantverkarna Stockholm, medverkade i under mellandagarna.


En annan punkt högt upp på agendan är 3:12-reglerna. Driver du din firma i aktiebolagsform ska du vara extra uppmärksam på utvecklingen här. Under hösten presenterade regeringens utredare ett förslag som innebär att du kommer att vara tvungen att ge dig själv en rejäl löneökning för att ens hamna på plus-minus-noll.


Om detta skrev jag i förra årets mest lästa vd-brev och även i en debattartikel som publicerades på SvD Näringsliv Debatt förra veckan. I skrivande stund har den delats runt 1 800 gånger på Facebook, så det är något som verkligen engagerar, och inte bara er hantverksföretagare. Jag kommer fortsätta hålla Hantverkarnas medlemmar uppdaterade i frågan.


Att vara medlem i Hantverkarna handlar inte bara om att vi tillsammans skapar en stark röst utåt i frågor som är viktiga för hantverksföretagare. Minst lika mycket handlar det om att utvecklas i sitt företagande och att nätverka med andra hantverksföretagare, oavsett skrå, både för nytta och för nöje. Därför är jag oerhört glad att kunna presentera några helt nya Gillen för dig som är hantverkare och verksam i Stockholmsområdet.


Som hantverksföretagare kan företagandet ibland kännas både ensamt och tungt. Även om man känner sig säker i sin yrkesutövning och sitt hantverk, kan allt det där runtomkring verka oöverstigligt. Visst skulle företagandet bli mycket lättare och roligare med mer kunskap om försäljning, hur man hanterar knepiga kunder eller vilka regler som gäller när man ska anställa? I de nya Gillena bestämmer gillesmedlemmarna vilka ämnen som ska studeras närmare. Vissa gånger bjuder vi in föreläsare med expertkunskaper i ämnet, andra gånger är det personal från kansliet som står för expertisen. Läs mer om våra nya Gillen här.


Välkommen till ett roligare och lättare hantverksföretagande – välkommen till Hantverkarnas Gillen!


Johan T Sterndal
VD
Tel: 08-442 78 41

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar