Hon hade kul på jobbet

Publicerad den 13 oktober 2017

KONSTGILLET | En av våra främsta skulptörer, Hertha Hillfon, sa ofta: – Man måste ha kul på jobbet. Det syns på hennes fantastiska skulpturer att hon hade kul. Och roligt hade också Konstgillets medlemmar som härom kvällen besökte Hertha Hillfons museum på Skeppsholmen i Stockholm.


Ken Kennard, gammal målarmästare som sitter med i Konstgillets styrelse och som hälsade alla välkomna, säger:

– Vi fick se fantastiska konstverk, även om de inte var så många. Herta Hillfons livsberättelse är väldigt spännande. Jag önskar att fler medlemmar fick chansen att se utställningen.


Hertha Hillfon gick bort för fyra år sedan, 92 år gammal. Hon hade en fantastisk ateljé i Mälarhöjden i södra Stockholm som många besökte. Föreningen Hertha Hillfons vänner hade ingen möjlighet att köpa ateljén, som nu förvandlats till tre bostadsrätter. Hertha sa:

– Kom ihåg, mitt hem är en kär lekstuga, eller en kärleksstuga…


Den som fick uppleva det är folkhögskoleläraren och konstnären Cajsa Tartsay, som under Herthas sista 20 år fanns väldigt nära henne. Cajsa Tartsay tecknade en del av konstnärens levnadshistoria under Konstgillets besök.

– Hertha lärde mig oerhört mycket, för mig var hon outstanding, säger Cajsa Tartsay, som avgudade hennes konst, tog kontakt – och ganska snart kom att arbeta för den uppburna skulptören i mer än 20 år. Vid ett av deras första möten sa Hertha:

– Vi ska vara hovdamer för varandra.


Hertha Hilton föddes i Härnösand, men flyttade med familjen – 14 barn – till Stockholm och gick tidigt i målarskola. Hon träffade sin man, arkitekten Gösta, och levde livets glada konstnärsdagar innan Hertha och Gösta flyttade till Mälarhöjden för att ta hand om Göstas mor när hans far hade avlidit.

– Hon lärde känna kocken och krögaren Tore Wretman som kom ut till hennes ateljé i Mälarhöjden och beställde ett stort verk av Hertha att pryda Operabaren med. Men ateljén var för liten – då lät hennes man Gösta bygga den stora ateljén, säger Cajsa Tartsay.


Konstgillet_1_201710

Cajsa Tartsay blev under 20 år en mycket nära vän och hovdam för den uppburna konstnären Hertha Hillfon fram till hennes död. Här vid en av Hillfons berömda skulpturer som finns i museet på Skeppsholmen i Stockholm.


Konstgillet_2_201710

Vilka historier! Konstgillets medlemmar lyssnade storört på berättelsen om Hertha Hillfons liv. Från vänster Carina Kennard, Lena Johansson, Siv Nilsson, Eva Petersson, Birgitta Klang och Brittinger Schönstedt.


Nästa gång som Konstgillet har ett arrangemang är utställningen ”Vikingaliv” i Wasahamnen på Djurgården.


Text och foto: TOMMY SCHÖNSTEDT


Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar