Vi höjer din röst

Publicerad den 13 oktober 2017

VD-BREV | Bästa hantverkare! Som medlem i Hantverkarna har du tillgång till både träffar och förmåner. Det kan vara både trevligt och lönsamt som liten hantverksföretagare. Men i ett större perspektiv är det varken billigare kontorsvaror eller roliga julmiddagar som är din största vinst när du är medlem i Hantverkarna.


Härom veckan presenterade regeringen sin höstbudget. Som brukligt hade de släppt nyheter i omgångar efter sommaruppehållet. En viktig punkt var att yrkesutbildningar och YH-utbildningar får mer pengar. Det bådar gott för hantverkstillväxten.


Trots att vi de senaste åren har fått vänja oss vid att regeringens budgetar lämnar en hel del att önska vad gäller förutsättningarna att starta, driva och leva på ett litet hantverksföretag var det en mycket viktig sak som till min stora glädje saknades i den här budgeten: förslagen för att ändra 3:12-reglerna.


Du som regelbundet läser mina vd-brev kanske tycker att det börjar bli lite tjatigt med 3:12-reglerna, men de styr hur mycket den som äger ett litet aktiebolag kan lägga i plånboken, och är därför extremt viktiga för många av våra medlemmar.


Om de ändringar som regeringens utredare lade fram förra hösten hade gått igenom hade det kunnat bli dödsstöten för många hantverksföretagare. Därför har vi inom Hantverkarna protesterat kraftigt på många plan. Och det har gett resultat. Våra protester blev en väckarklocka för många som inte förstod vilka konsekvenser förslagen skulle ge och fler höjde sina röster. Finansminister Magdalena Andersson kunde inte längre blunda för motståndet och var tvungen att vika sig.


Antalet yrkesutbildningar har nästan har halverats de senaste 5–6 åren. Därför är ytterligare ett glädjeämne att vårt förslag om att eleverna på yrkesgymnasiet nu ska få möjlighet att välja bort allmänna ämnen till förmån för yrkesämnena, istället för att behöva välja till ämnen. Hur många tonåringar väljer till ämnen om de kan slippa? Då är det bra att de får hela paketet från början och att de som eventuellt känner att de inte mäktar med kan välja bort.


Att påverka beslutsfattare så att de får upp ögonen för hur deras förslag och handlingar påverkar de medborgare som bygger – både bokstavligen och andligen – vårt land är bara en av de saker som Hantverkarna gör. Var för sig har vi inte en tillräckligt stark röst för att höras, men tillsammans höjer vi din röst så att den når ända in i maktens korridorer. Och det är det som är din största vinst med att vara medlem i Hantverkarna. Tillsammans gör vi hantverksföretagandet lättare och roligare. Och så är medlemsträffar och förmåner ju väldigt trevliga bonusar.


Johan T Sterndal

VD


PS. Du som befinner dig i Stockholm den 1 november: missa inte gesäll- och mästarbrevsutdelningen i Blå hallen i Stadshuset. Högtidligt och festligt som vanligt och rekordmånga #riktigahantverkare som tar emot sina yrkesbevis. Kom och hylla dem, du med! Här hittar du all information du behöver om evenemanget.


Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar