Hantverkarna kommer först

Publicerad den 27 oktober 2017

VD-BREV | Nobelfesten är troligtvis världens mest kända fest. Den hålls i Blå hallen i Stockholms stadshus varje år den 10 december för att hylla yrkesskickliga personer som har rönt framgångar inom sina respektive yrken. Men precis som i övriga samhället blir det varken allvar eller fest förrän hantverkarna har varit där. Jag pratar förstås om det som alltid inträffar den första onsdagen i november: den högtidliga Gesäll- och mästarbrevsutdelningen.


Detalj från gesäll- och mästarprovsutställningen 2016.


Förberedelserna till Gesäll- och mästarbrevsutdelningen pågår för fullt här på kontoret. Program har tryckts, blommor har beställts och Stefan Fritzdorf, ordförande i Hantverkarna Stockholm, har nog kramp i armen efter att ha signerat rekordmånga gesäll- och mästarbrev.


På onsdag kväll kommer hela 152 gesäller och 85 mästare inom 30 olika yrken tåga nerför den långa trappan i Blå hallen för att sedan få ta emot sina brev. Det är roligt att se att två yrken gör come back med gesällbrev efter över 20 års frånvaro: fotografyrket och perukmakaryrket. Och det värmer alltid lite extra i hjärtat att se hantverkare inom de smalare hantverksyrkena ta emot brev.


GMU2017-Bild2Hantverksyrke
Antal gesäll- 
och mästarbrevmottagare
Barberaryrket
3
Bilsadelmakaryrket
4
Broderiyrket/Konstbroderi
1
Byggnadsplåtslagaryrket
5
Damfrisöryrket
6
Damskräddaryrket
1
Floristyrket
6
Fotografyrket
5
Frisöryrket
80
Glasmästaryrket
3
Guldsmedsyrket
10
Handvävaryrket
1
Handvävaryrket/Konstvävare
3
Hovslagaryrket
2
Hudterapeutyrket
35
Konstinramaryrket
3
Konstsmedsyrket
1
Konstsmidesyrket
1
Krukmakaryrket
2
Låssmedsyrket
4
Målaryrket
26
Möbelsnickaryrket
10
Perukmakaryrket
2
Silversmedsyrket
1
Skomakaryrket-reparation
1
Skorstensfejareyrket
7
Stenhuggaryrket
1
Tapetseraryrket
4
Träbildhuggaryrket
2
Urmakaryrket
6GMU2017-Bild4


Som vanligt ska Årets gesäll utses och det är många starka kandidater i år, så det var ett svårt – men roligt – jobb att välja. Vem det blir avslöjas på onsdag kväll.


En utställning med gesäll- och mästarprov blir det så klart och det är något jag verkligen ser fram emot. Dessa arbeten speglar både hantverksarvet, samtiden och framtiden. Och att få se en samling så vitt skilda hantverk utförda av så skickliga yrkespersoner i en och samma utställning är unikt.


Det gör mig både stolt och glad att se att så många från andra delar av landet väljer att ta emot sina brev i Stockholm. Obbola, Trelleborg och Hemse är bara några orter som representeras – även om huvuddelen av hantverkarna kommer från Stockholmsområdet.


Det är inte bara vi som uppmärksammar de här duktiga hantverkarna från när och fjärran. Många medier runtom i landet rapporterar om den kommande gesäll- och mästarbrevsutdelningen. Här har vi samlat olika pressklipp och annan nyttig information.


Befinner du dig i Stockholm på onsdag är du varmt välkommen till Stadshuset – som har den mycket passande adressen Hantverkargatan 1! Klockan 17.00 öppnar utställningen och kl. 18.30 börjar ceremonin.


Johan T Sterndal
VD

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar