HI-gruppen och hantverkets återkomst: svenska möbler och inredningar 1960-1966

Publicerad den 3 oktober 2017

BOKTIPS | Om du bara behöver en orsak att tända en brasa, krypa upp i din favoritfåtölj, dricka varm choklad och läsa en bok den här hösten har du den här. En bildrik bok om hantverk och en unik satsning i svensk möbelhistoria. En bok om HI-gruppen.


Externa sidor

HI-gruppen var en sammanslutning av sexton hantverksmästare och inredningsarkitekter som strävade edter att förnya den svenska möbelkonsten under 1960-talets första hälft. Johan Örns insiktsfulla bok är den första utförliga studien av HI-gruppen. Den lyfter fram gruppens betydelse och hur den hör hemma i ett inredningssammanhang, inte bara i ett hantverkssammanhang.


Provokationer och slagord låg knappast för HI-gruppens medlemmar. Snarare kännetecknades de av en viss lågmäldhet och en nästan naiv tro på att kvalitet talar för sig själv. Någon revolt mot det rådande formspråket handlade det inte om. Medlemmarna företrädde överhuvudtaget ingen gemensam linje i formmässigt hänseende. Det gruppen ville slå ett slag för var samarbetet mellan hantverkare och inredningsarkitekter därav namnet HI-gruppen.


HI-gruppen och hantverkets återkomst berättar om en unik satsning i svensk möbelhistoria, med ett rikt och viktigt bildmaterial, en fullständig katalogdel och den designhistoria som samtidigt är en kulturhistoria.


Johan Örn är arkitekturhistoriker och verksam som intendent vid Arkitektur- och designcentrum, ArkDes. Han disputerade med avhandlingen I rummets kraftfält, om arkitektur och offentlig inredning i Sverige 1935-1975 (2007) och är också författare till boken Åke Axelsson, inredningsarkitekt (2010).


Boken HI-gruppen och hantverkets återkomst: svenska möbler och inredningar 1960-1966 hittar du hos Adlibris för 297 kr. 


Glöm inte att du som är medlem i Hantverkarna har rabatt hos Adlibris. Kontakta Kansliet om du inte har rabattkoden!


Adlibris_Logo_webBoktipset presenteras i samarbete med Adlibris.Inspirerad att kolla in mer svensk designhistoria?

Besök Hantverkarnas ritningsarkiv - ett digitalt arkiv med tusentals ritningar av kända - och okända - svenska formgivare.

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar