Bildbomb från gesäll- och mästarbrevsutdelningen

Publicerad den 13 november 2017

AKTUELLT | Missade du gesäll- och mästarbrevsutdelningen i Stockholms stadshus? Misströsta inte! Här bjuder vi på en riktig bildbomb från kvällen.


Foto: Jenny Thörnberg (samtliga foton).GMU_132

Gesäll- och mästarbrevsutdelningen föregicks av den populära utställningen med gesäll- och mästarprov.


GMU_113

Konstsmedsmästare Gustav Thane visade upp sin smidda grind som tog hela sju månader att smida. Till skillnad från de andra föremålen i utställningen var det fritt fram att röra och öppna och stänga grinden. Många besökare passade på.


GMU_104

Damskräddaren Carolina Setterbergs gesällprov, en damkavaj.


GMU_105

Stenhuggarmästaren Thomas Håkansson visade ett handhugget ekollon. Tittar du riktigt noga ser du att varje fjäll är unikt. Förlagan gick Thomas ut i skogen och hittade. Precis som snöflingor är inget ekollon det andra likt.


GMU_111

Även handvävargesällen Pia Jeppson visade ett ekollon.


GMU_109

Möbelsnickargesällen Julia Sthillert visade upp sitt gesällprov ”Juliaskåpet”. Skåpet har hon designat tillsammans med Johannes Lif. Motiven på insidan är inspirerat av Stockholmsmiljöer Julia har påverkats av: Stadshuset, Globen, Stadsbiblioteket och huset på Kungsholmen där Julia bor.


GMU_110

Stora riksvapnet i ek, tillverkat av Årets gesäll, träbildhuggaren Karl Sjögren.


GMU_122

Konstsmidesgesällen Jimmy Kindbladh visade en golvljusstake. Självklart med tända ljus.


GMU_115

Gräddhyllan. Gesäller och mästare samlas på balkongen utanför Gyllene salen i väntan på att få tåga ner i Blå hallen.


GMU_130

Snart är det dags för alla gesäller och mästare att tåga ner för trappan till Blå hallen. Men först är det uppställning i Gyllene salen. Alla har ett eget nummer för att komma upp på trappavsatsen och ta emot sitt brev i rätt ordning.


GMU_134

Musiken stod Polisens Musikkår Region Stockholm under ledning av Anders Söderkvist för.


GMU_138

Processionen med 237 gesäller och mästare leddes av mattreparatör Eva Ölwing och hovslagare Peter ”Peppe” Frosch, ordförande i Hantverkarnas Riksorganisation. Fanbärare var snickare Gustaf Lüning och tapetserare Pia Mills, styrelsemedlemmar i Hantverkarna Stockholm.


GMU_152

Gesällerna och mästarna tågade in till Triumfkören ur Aida av Verdi.


GMU_157

Konferencier Isabelle McAllister såg till att hålla stämningen hög och att göra kvällen minnesvärd för gesällerna och mästarna.


GMU_159

Stefan Fritzdorf, ordförande för Hantverkarna Stockholm, höll välkomsttal och delade ut gesäll- och mästarbreven.


GMU_162

Nervösa frisörer i väntan på att få hämta sina gesällbrev. Peppe Frosch höll koll så att alla gick upp i rätt ordning och rätt tid.


GMU_187

Barberargesällen Loutfi Bouro kom till Sverige för mindre än fem år sedan. Han gav sig sjutton på att lära sig språket och lade många timmar per dag på språkstudier innan han påbörjade utbildningen som skulle utmynna i gesällbrev. I intervjun med Isabelle McAllister tackade han sin mamma som fortfarande är kvar i hemlandet Syrien och Sverige som tog emot honom och lät honom stanna.


GMU_204

Bilsadelmakaren Lenita Nurmi fick både gesällbrev och den Lilla belöningsmedaljen i silver för sitt gesällprov, inredning till en femtiotalscheva.


GMU_220

Så här glad blev damskräddaren Carolina Setterberg när hon fick ta emot sitt gesällbrev.


GMU_304

Krukmakaren Nina Bergqvist är inte bara mästare utan världsmästare. Hon har också varit mäster åt kollegan Calle Forsberg som även han fick hämta ut sitt mästarbrev under kvällen.


GMU_347

Möbelsnickargesällen Olle Rosenquist fick ta emot en av kvällens blott tre stora belöningsmedaljer i silver. Den medaljen får bara de som utöver betyget 5 visat mycket stor yrkesskicklighet.


GMU_352

Hurra! Möbelsnickaren Martin Arnborger gladdes åt sitt mästarbrev.


GMU_359

Skorstensfejaren Tony Lobb kom ända från Gotland för att ta emot sitt mästarbrev.


GMU_415

Perukmakarna Alexandra Södergren och Nina Lagnefeldt är de första inom yrket att ta gesällbrev på över 20 år.


GMU_452

Träbildhuggaren Karl Sjögren fick ta emot utmärkelsen Årets gesäll och en check på 20 000 kronor av Stefan Fritzdorf och Pia Mills från Hantverkarna Stockholm.


GMU_456

Ceremonin avslutades traditionsenligt med gesällernas tacktal. Årets tacktalare var målargesällen Britta Spencer som stod för kvällens bedrift när hon övervann sin rädsla att tala inför publik. Värre än så här blir det inte – över 1 000 personer satt i publiken.


Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar