Nej, vikingar hade inte hjälm med horn

Publicerad den 13 november 2017

KONSTGILLET | Ewy Höglund, 67, och hennes man Anders Höglund, 70 – där har ni Konstgillets verkliga vikingar. – Jo, det har blivit en del visningar, 64 stycken närmare bestämt, säger Anders. – Alltid lika roligt, säger Ewy. Härom dagen var det Vikingaliv på Djurgården i Stockholm – paret Höglunds 64:e utställning som de kallat till.


Hoglund-Ewy-Anders-1_201711Ewy och Anders Höglund har varit spindlarna i nätet i Konstgillet sedan 2009.

– Egentligen sedan 2008. Vi var på konferens i Krakow i Polen – jäkligt fint, förresten – och satt och snackade om konst och att vi kanske borde starta en förening. Det var så Hantverkarnas Konstgillet uppstod, berättar Anders Höglund, som var med när Hantverkarna hade ett eget gymnasium.


– Då var det 60 personer på visningarna, nu när vi inte har någon skola är det omkring 30 på de fyra visningarna varje termin.


De flesta människor har sina egna föreställningar om de svenska vikingarna. De flesta tror att de var hänsynslösa barbarer som reste runt i världen och rövade och slog ihjäl människor. Och var iklädda hjälmar med ett horn på vardera sidan. Hm … den villfarelsen tog konstnären och historikern Eric Östergren ur sällskapet på museet Vikingaliv, som bekostats av miljardären och OMX-grundaren och OS-generalen Olof Stenhammar.


– Vikingatiden har fått en renässans; i filmer, böcker, tidningar, målningar. Men det uppstår lätt myter om man inte anlitar historiker som berättar hur det mesta hängde ihop.


– Barbarer … det var inte riktigt så på riktigt. Och hjälmen med horn, den kom till först på 1800-talet när Wagner skrev sin opera. Så om du går med en kompis på Västerlånggatan i Gamla stan i Stockholm och din kompis pekar på alla plasthjälmar med horn och säger att det är vikingahjälmar, då skakar du bara på huvudet och säger att, ”nej, det är en operakostym”, säger Eric Östergren, som ar aktuell med sin konstutställning på Norrtälje stadsbibliotek.


Ostergren-vikingaboplats_201711


Ostergren-vikinghistoria-1_201711


Text och foto: Tommy Schönstedt

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar