Tröjan som räddar dig från arbetsskador

Publicerad den 27 november 2017

AKTUELLT | Ibland … okej då … ganska ofta, har man en arbetsställning som inte är optimal, men arbetet går ju snabbare. Priset är en värkande rygg eller nacke eller annan kroppsdel som säger till allt oftare. Känns det igen? Nu kan du snart säga hej då till arbetsskador som beror på att du jobbar i fel ställning. Och det är tack vare ”smarta” arbetskläder som varnar när du jobbar på fel sätt.


Snickers Workwear håller, tillsammans med ett antal aktörer i fordonsindustrin, några högskolor och hälsoföretag samt med delfinansiering av Vinnova, på och utvecklar smarta arbetskläder som medvetandegör bäraren om att fel arbetsställning används. För närvarande testas två prototyper hos Scania i Södertälje; en handske som känner av handens kraft och vinkel och en t-shirt med sensorer som känner av ryggvinkel. Felaktig arbetsteknik kan snabbt korrigeras och behöver inte utvecklas till en dålig vana – och därmed onödiga belastningsskador.


Repetitiva och monotona rörelser ligger bakom många arbetsrelaterade belastningsskador med sjukskrivning och höga samhällskostnader som följd. Tidigare i våras tog Snickers Workwear tillsammans med SIFO fram en undersökning som visar att sex av tio hantverkare upplever fysiska men eller smärtor i axlar och nacke och var tredje har värk i händerna.


Scania, som har initierat projektet, ser stora utvecklingsmöjligheter eftersom deras fordonsmontörer är en utsatt yrkesgrupp.


   - Vi tror att projektet kan ge friskare personer som i sin tur kan göra ett bättre och mer kvalitativt jobb. Resultatet blir lägre kostnader för både samhälle och individ och ger oss en större konkurrenskraft, säger Lars Hanson, professor vid Högskolan i Skövde och ansvarig för Smart Factory Lab på Scania.


Förhoppningen är att på sikt förebygga arbetsrelaterade skador genom att utveckla arbetskläder som mäter, analyserar och visualiserar hjärtfrekvens, muskelaktivitet, ställningar, rörelser och adderad belastning.

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar