Slutfipplat med luren i bilen

Publicerad den 30 november 2017

AKTUELLT | Brukar du sms:a eller ringa när du kör bil? Det är dags att vänja dig av med det nu, för den 1 februari 2018 kommer det inte längre att vara tillåtet för en förare att använda en mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning genom att hålla den i handen under färd med motordrivet fordon.


Händerna rattar ratten och inte mobilen under färd. Det är vad som gäller från 1 februari 2018. Foto: kristian stokholm, Freeimages.com.


Regeringen har beslutat om en ändring i trafikförordningen gällande hur mobiltelefoner och annan kommunikationsutrustning får användas av förare under färd på väg. Från den 1 februari 2018 är det slutpratat i luren och slut med att kolla mailen och sms:a samtidigt som du kör bil.


I december 2013 infördes en bestämmelse med syftet att minska det trafikfarliga användandet av mobiltelefoner och annan kommunikationsutrustning. Enligt bestämmelsen är det nu tillåtet för förare att använda mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning så länge det inte utgör någon trafikfara.


Därefter har Transportstyrelsen fått i uppdrag av regeringen att utvärdera bestämmelsen och det har nu lett till den kommande regeländringen i trafikförordningen.


   - Nu kommer det att bli tydligare att man inte får hålla på och fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.


Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar