Nu kan du anmäla dig till VM i skotillverkning

Publicerad den 6 december 2017

AKTUELLT | Vem är världens bästa skomakare? Det avgörs vid världens första världsmästerskap i skotillverkning som går av stapeln under London Super Trunk Show den 7 april 2018. Flera svenskar anses ha god chans att ta hem en del av prispotten på 6 000 pund och möjligheten att ens skor visas för skoälskare världen över.


En svart plan cap toe oxford är tävlingsuppgiften i VM i skomakeri. Foto: Shoegzing.se.


För 100 år sedan fanns många prestigefyllda skotävlingar runt om i världen. Dessa tävlingar drev beställningsskomakare i hantverket och gjorde att de skapade fantastiska skor (som inte nödvändigtvis var idealiska att användas på riktigt, men otroliga som utställningsskor). Med det nya VM:et i skotillverkning vill arrangörerna ta tillbaka lite av det här och samtidigt visa tävlingsskorna för en bred publik, något som förhoppningsvis kan vara en positiv sak för både branschen och för de specifika varumärkena/tillverkarna som deltar.


Tävlingsmomentet består i att göra en svart plain cap toe oxford med en enkellädersula, handrandsydd med handgjord avlappssöm. Det som bedöms är svårighetsgraden, utförandet av tillverkningen och naturligtvis den övergripande designen/estetiken. I juryn sitter:

- Jim McCormack, bespoke shoemaker
- Yohei Fukuda, bespoke shoemaker
- Nicholas Templeman, bespoke shoemaker
- Mario Bemer, bespoke shoemaker
- Edmund Schenecker, sponsor, bespoke shoe customer
- Kirby Allison, sponsor, founder of The Hanger Project
- Jesper Ingevaldsson, Shoegazing
- Justin FitzPatrick, The Shoe Snob


Vinnaren får 3 000 pund (ca 33 000 kr), tvåan 2 000 pund (ca 22 000 kr) och trean 1 000 pund (ca 11 000 kr). Alla podiumplacerade skor kommer också att förevisas på varuhuset Isetan Men's  i Tokyo, Japan och förhoppningsvis på fler platser i världen som dock inte är klara än. Dessutom kommer de att visas i olika sociala medier och bloggar. Att delta i mästerskapet är gratis. Dock står du själv för leveranskostnader om dina skor tas ut till turnén.


Modesajten Manolo.se nämner några svenskar som de gärna vill se i mästerskapet: "Det vore otroligt roligt om vi får med någon av våra svenska förmågor Daniel Wegan, Andreas Reijers, Janne Melkersson eller Carina Eneroth i finalen". 


Finalen i VM i skotillverkning äger rum under London Super Trunk Show lördagen den 7 april 2018 på the Music Room mitt i tjusiga Mayfair. Super trunken kommer även att vara värd för finalen i VM i skoputsning.


För att delta i tävlingen måste du registrera dig genom att skicka ett e-mail till shoegazinblog@gmail.com senast den 15 januari 2018. 

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar