Hantverksåret 2017

Publicerad den 8 december 2017

VD-BREV | Bästa hantverkare! Vi är redan inne i december och det är dags att summera 2017. Det är tid för reflektion.


Visst är det lätt att känna att tiden går och att inget händer, att kampen för ett lönsamt och roligt hantverksföretagande är ett sisyfosarbete, men när jag går tillbaka i arkivet av VD-brev ser jag att 2017 innehåller många både ljusglimtar och landvinningar.


Året inleddes med att jag skrev en debattartikel i SvD Näringsliv, där jag poängterade hur förödande de föreslagna ändringarna av 3:12-reglerna skulle bli för landets småföretagare. Det satte snöbollen i rullning och flera organisationer och företag fick upp ögonen för den annalkande katastrofen och höjde även de sina röster.


Du kanske tycker att jag tjatar om 3:12 och RUT och ROT? Redan i årets första VD-brev kunde jag citera en medlem som märkte av ett ökat antal förfrågningar från kunder som ville betala svart beroende på sänkningen av ROT-avdraget. Jag kommer att fortsätta tjata, för det är något som berör många av er medlemmar.


I slutet av januari kunde vi välkomna branschorganisationerna Träbåtbyggarnas Riksorganisation och Branschrådet Svensk Massage till Hantverkarnas Riksorganisation. Jag hoppas att ni har funnit er tillrätta i vår stolta sammanslutning och att ni känner att medlemskapet är till både nytta och nöje för er. Det kan tyckas oväsentligt hur många vi är, men fler munnar kan skrika högre och därmed påverka fler. Något som inte minst är viktigt kommande år som är ett valår. Hantverkarna vill förbättra förutsättningarna för alla medlemmar. Lika viktigt som att se till att politiker tar fram lagar och regler som gynnar hantverksföretagare, lika viktigt är det att få dem att inse när de försöker få igenom förslag som inte gör det.


Som medlem i Hantverkarna skiljer du dig lite från övriga hantverkare, då du har vår kvalitetspolicy att förhålla dig till. Den är en garanti för dina kunder att du är en #riktighantverkare som vet vad du håller på med och som de med trygghet kan vända sig till.


I februari kunde den uppmärksamme läsaren lära sig vad ”snickare”, ”skräddare”, ”betala” och ”mynt” har gemensamt. Vet du?


Dags att vakna, regeringen! I mars hade Alliansen och överraskande nog Miljöpartiet fattat galoppen och förstått att 3:12-reglerna riskerade att sätta krokben för många av Sveriges småföretagare. Socialdemokraterna, uppbackade av Vänsterpartiet, var fortfarande inte övertygade utan tyckte att de föreslagna ändringarna var bra. 


Senare under månaden presenterades i alla fall reviderade regeländringar. De var bättre, men långt ifrån bra. Även utredningen om cirkulär ekonomi presenterades och den erbjöd en del möjligheter för hantverksföretagare, då många åtgärder går ut på ökad återanvändning och reparation istället för att köpa nytt. 


Med våren kommer bluffhantverkarna. De som åker runt och erbjuder sig att till låga ersättningar laga tak och asfaltera uppfarter. De som lämnar ett ofärdigt eller inte ens påbörjat eller felaktigt utfört jobb bakom sig – oftast med kundernas surt förvärvade slantar i fickan. Tänk om kunderna hade anlitat en #riktighantverkare från början! 


I april presenterade regeringen sin vårbudget. Utan några direkta åtgärder som underlättar för Sveriges främsta jobbskapare: de små företagen. 


I maj samlades hantverkare från hela landet i Sollefteå för en riksmöteshelg späckad med nytta och nöje. Nästa års riksmöte inleds den 11 maj – skriv redan nu in det datumet i kalendern. Mer information kommer under det nya året. 


Senare samma månad vräkte finansminister Magdalena Andersson, med anledning av de kritiserade 3:12-reglerna, ur sig en urbota dum kommentar om att företagare skulle hänga runt Stureplan. Jag och många med mig ansåg att det uttalandet var ett hån mot alla hårt arbetande företagare. 


En årlig höjdpunkt för mig är Hantverksakademins avgångsutställning när vårterminen tar slut. Så även 2017. Det var tapetserare och smeder, båtbyggare och attributmakare sida vid sida – och många yrken därtill. Samtliga examensarbeten höll högsta klass. Hantverksakademin är unik på så sätt att dess elever är lärlingar inom många olika smala hantverksyrken. De tillbringar fyra dagar i veckan på sina lärlingsplatser och är en dag i skolan. Vilket fantastiskt nätverk de får! 


Den 11 juni firade Stockholms Hantverksförening 170 år med tårtkalas. Självklart kom tårtorna från medlemsföretag. 


Vår kvalitetspolicy kan hjälpa dig även i de tuffaste kundförhandlingarna. Styr över kunden på kvaliteten i arbetet istället för att fokusera på kronor och ören i en offert. Det är som bekant sällan de billigaste sakerna eller tjänsterna som ger de nöjdaste kunderna. I det sista VD-brevet före sommaruppehållet bjöd jag på några tunga argument. 


I slutet av augusti kunde vi andas ut. En lång kamp var över. Regeringen backade från sitt omstridda 3:12-förslag. Det var en seger för Sveriges hantverksföretagare. 3:12-reglerna är fortfarande något som behöver förändras, men inte så att de som redan betalar hög skatt och skapar majoriteten av Sveriges arbetstillfällen ska betala mer skatt. Vi behöver bli fler som betalar skatt. Genom att göra det lättare och billigare för företagare kan fler jobb skapas. 


Under sommaren renoverades en av våra fina semesterlägenheter på Gran Canaria och jag kunde sukta med några bilder från den i VD-brevet daterat den 18 september


Det var glädjande att se att de föreslagna ändringarna av 3:12-reglerna saknades i regeringens höstbudget i oktober och att vårt förslag om att eleverna på yrkesgymnasiet nu ska få möjlighet att välja bort allmänna ämnen till förmån för yrkesämnena, istället för att behöva välja till ämnen. En av våra viktigaste uppgifter som organisation är att vara röst för alla er medlemmar, oavsett hantverksyrke, oavsett ort. Var för sig har vi inte en tillräckligt stark röst för att höras, men tillsammans höjer vi din röst så att den når ända in i maktens korridorer. Och det är det som är din största vinst med att vara medlem i Hantverkarna. 


Så var det dags för årets gesäller och mästare att få ta emot sina brev i Stockholms stadshus. Den första november skred över 230 #riktigahantverkare ner för den pampiga trappan i Blå hallen inför en rekordpublik som för första gången uppgick till ett fyrsiffrigt tal. Det var lapp på luckan den kvällen. 


Några andra #riktigahantverkare var målaren Joonas som fick en trevlig överraskning av byggaren ”Göran” som hade skrapat rutan på hans bil i novemberkylan. Trots att de inte känner varandra. ”Skrapat rutan på din bil, ha en bra dag. En byggare till en annan. /Göran” stod det på en lapp på bilrutan. Och det sammanfattar väldigt fint vad det innebär att vara hantverkare: att hjälpa varandra. Det är en ypperlig motpol till alla arga snickare och fuskbyggare i tv. 


Johan T Sterndal
VD

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar