Klappar och julbord – så mycket kan du ge till dina anställda

Publicerad den 8 december 2017

AKTUELLT | Ska du ge julklappar till dina anställda? Kanske ha en liten fest också? Har du koll på vad allt får kosta, utan att företaget eller de anställda ska behöva betala extra skatt? Hantverkarnas ekonomichef Per Dalin guidar rätt i skattedjungeln, så att du slipper hamna i fällorna.


Externa sidor

IMG_0272-mediumMånga företag ger sina anställda och kunder julklappar för att visa sin uppskattning. På senare år har också många valt att skippa klapparna och istället valt att skänka pengarna till hjälporganisationer. Just när det gäller att ge pengar till hjälporganisationer höjer Hantverkarnas ekonomichef Per Dalin ett varningens finger.


- En del företag låter sina anställda välja att det deras julklapp skulle ha kostat går till en hjälporganisation. Det är en jättefin tanke, men Skatteverket ser det inte på det viset utan då förmånsbeskattas hela gåvans värde hos den anställde, säger han.


Om företaget väljer att skänka pengar till en hjälporganisation, utan att den enskilde anställde har inflytande över gåvan, är det inget som belastar medarbetarna mer än att de kanske blir utan julklappar. Att skänka pengar till hjälporganisationer är inget som företaget kan göra avdrag för eftersom sådana gåvor inte anses vara affärsmässiga.


De flesta företagare har koll på att de kan ge sina anställda eller styrelsemedlemmar – eller sig själva –  julklappar upp till ett visst värde för att kunna lyfta moms och dra av kostnaden för klapparna, men vilken summa är det som gäller?


- Klappen får kosta högst 450 kronor och det är inklusive moms, påpekar Per. Skulle summan överstiga med så lite som 50 öre ska hela värdet förmånsbeskattas hos den anställde. Företaget får inte lyfta moms på kostnaden. Den kan dock bli avdragsgill på samma sätt som lön, vilket kan bli lite dyrare eftersom företaget dels måste betala arbetsgivaravgift på värdet och dels inte kan lyfta moms. Eventuella fraktkostnader räknas inte in i kostnaden för klappen.


Julklappar till kunder då, gäller samma sak där?


- Nej, klappar till kunder är generellt sett inte avdragsgilla, säger Per. Däremot kan företaget få avdrag för enklare reklamgåvor av mindre värde, till exempel pennor och skrivblock med företagets logga på, eller gåvor som har direkt anknytning till företagets verksamhet. En riktlinje är att värdet inte ska överstiga 350 kronor inklusive moms.


Brukar du bjuda medarbetarna på julbord? Och kanske på sommarfest? Och så ytterligare en fest bara för att? Håll dina hästar! Visst ska man fira framgångar, men det finns gränser för firandet. I alla fall i Skatteverkets ögon.


- Visst kan företaget ordna hur många personalfester per år som helst, men bara två per år är avdragsgilla, upplyser Per. Kostnaderna för resterande fester är det inte. Företaget kan dra av moms på måltidsutgifter upp till 300 kronor per person. Utöver det finns möjlighet till avdrag på kringkostnader på högst 180 kronor plus moms per person.


- Är du osäker på vad som gäller när du ska arrangera något trevligt för dina medarbetare, ring till Skatteverket och fråga. De hjälper dig gärna, avslutar Per Dalin.

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar