Gipskatter, låneord och möbelritningar

Publicerad den 24 februari 2017

VD-BREV | Är du snickare? Eller måhända skräddare? Du kanske har ett helt annat hantverksyrke. Men du får väl betalt? Möjligen i mynt? Snickare, skräddare, betala och mynt har en sak gemensamt. Vet du vad?


Ritning från Hantverkarnas ritningsarkiv.


Förra veckan hade jag och mina kollegor på Kansliet förmånen att träffa ett antal medlemmar i Stockholm under en företagsträff på Centrum för Näringslivshistoria. Där fick vi höra ett mycket underhållande och informativt föredrag av skriftställaren Anders Johnson som bland annat berättade om de invandrade hantverkarnas betydelse för Stockholm.


Under Hanstatiden kom mängder med hantverkare från främst Tyskland till Stockholm. Med sig förde de inte bara stor yrkesskicklighet utan även många av de ord som vi än idag använder i vårt dagliga tal: snickare, skräddare, betala och mynt är som sagt några. Rådhus, borgmästare, ränta och slaktare är några andra.


Dåtidens inhemska hantverkare var långt ifrån positiva till de nya yrkeskollegorna. Orsaken var tyvärr lite fånig. De var rädda för konkurrens från de skickliga nyanlända. Med facit i hand ser vi att dessa nytillskott har betytt oerhört mycket för utvecklingen av det svenska hantverket, som idag åtnjuter ett mycket gott anseende internationellt.


Ett lysande exempel är konstsnickaren Jurgen Haupt som på 1600-talet invandrade till Stockholm från Nürnberg. 1741 föddes hans sonson, Georg Haupt, i Stockholm. Lille Georg kom så småningom att bli en av de mest berömda formgivarna av gustavianska möbler, med ett renommé som sträckte sig långt utanför Sveriges gränser.


Sverige har länge varit känt för sin utmärkta järnmalm och sina lika utmärkta smeder. En stor del av smideskonsten kan vi tacka de invandrade vallonerna för, liksom vi kan tacka de italienska stuckatörerna, ”gipskatterna” för de vackra stuckaturerna som pryder såväl trapphus som lägenheter i många äldre hus. Den mest kända representanten torde vara Axel Nottini som var den som uppförde Stuckatörens hus här i Stockholm. Det är för övrigt ett utmärkt utflyktsmål, både för dig som har bott i staden i hela ditt liv och för dig som är här på besök.


Vi fick också se valda delar ur vårt ritningsarkiv. Du som inte var på plats – och du som var på plats, men vill titta lite närmare på någon eller några av ritningarna, kan alltid se dem i Hantverkarnas ritningsarkiv. Det är också ett utmärkt utflyktsmål – på Internet – alltid öppet och öppet för alla, oavsett var i världen du befinner dig.


Johan T Sterndal
VD


PS. Den kommande fyrkryssningen, är nu fullbokad.

PS2. Glöm inte att du som är hantverksföretagare verksam i Stockholm är välkommen att gå med i våra nya nätverk, eller Gillen som vi har valt att kalla dem. Lär känna andra hantverkare, lär av våra föreläsare och lär av varandra!

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar