Vakna ur er törnrosasömn, regeringen!

Publicerad den 14 mars 2017

VD-BREV | Bästa hantverkare! Den senaste veckan har vi kunnat se att Miljöpartiet har kommit till sans i frågan om 3:12-reglerna. Vänsterpartiet backar föga förvånande upp Socialdemokraterna och anser att förslaget till ändringar är bra.


Det allianspartierna och nu även Miljöpartiet har förstått är att de förändringar av 3:12-reglerna som regeringens utredare föreslår kommer att slå stenhårt mot de av Sveriges småföretagare som driver sitt företag som aktiebolag. Eftersom småföretagen står för 4 av 5 jobb kommer förändringarna också att påverka arbetslösheten mycket negativt.


Det är dags för de röda att vakna ur sin törnrosasömn där de drömmer om att ett högre skattetryck på småföretagarna ska rädda Sveriges ekonomi eller i varje fall generera 5 miljarder fler skattekronor. Småföretagare skrapar kistbotten och pantsätter hem och jobbar ofta bra mycket mer än de 40 timmar i veckan som är standard för anställda – för att kunna starta och driva företag. De sista kronorna går till de anställdas löner – inte de egna. Borde inte ett sådant ekonomiskt risktagande premieras istället för att klubbas ihjäl?


Nu återstår att se om Socialdemokraterna, ivrigt påhejade av Västerpartiet, kommer att driva igenom förändringarna. De har ju varit tvungna att backa i flera andra frågor som direkt påverkar små hantverksföretagare, exempelvis sjuklönen, så det är därför glädjande att se att Miljöpartiet har fattat galoppen. Förslaget är direkt skadligt för det svenska företagandet och därmed för de svenska jobben. Det finns ett gammalt ordstäv som jag tycker passar i sammanhanget: ”Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket”.


Över till något helt annat. I veckan som gick fick Hantverksakademin glädjande besked från Myndigheten för yrkeshögskolan. Skolan får utbilda inom ytterligare tidlösa hantverksyrken och har nu en palett med hela 71 olika yrken att utbilda sig inom. Utbildningen är en modern lärlingsutbildning som bygger på att lärlingarna är 80 procent av sin tid på sina lärlingsplatser och resterande tid i skolan, där de lär sig olika aspekter av hantverksföretagandet.


Vi får många positiva kommentarer om våra duktiga elever när vi besöker och pratar med handledarna ute på lärlingsplatserna. Många handledare uttrycker att de genom att ha lärlingarna vid sin sida växer både som människor och i sina respektive yrken. Vill du också ta emot en lärling, kontakta gärna mig eller rektor Bengt Johansson Mångberg. Vi ser gärna att medlemmar i Hantverkarna är handledare, då ni ju är #riktigahantverkare.


Ytterligare en positiv nyhet är att vår samarbetspartner Peugeots modell 3008 SUV blev framröstad till Årets bil 2017. Det är femte gången Peugeot vinner Årets Bil och nya Peugeot 3008 SUV är den första SUV:en någonsin att vinna det prestigefyllda priset som presenterades vid Bilsalongen i Genève. Du vet väl att du som är medlem i Hantverkarna har omfattande rabatter på Peugeots bilar – både person- och transportbilar? Här kan du läsa mer om det. Stort grattis, Peugeot!


Johan T Sterndal
VD


Ps. Om du känner någon som vill utbilda sig vid Hantverksakademin och bli en #riktighantverkare, tipsa om att ansökningstiden går ut den 23 april.

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar