Arbetsgivare får ta större ansvar för rehabilitering och återgång till arbete

Publicerad den 21 mars 2017

AKTUELLT | Regeringen och Vänsterpartiet har idag lagt fram ett förslag som innebär att arbetsgivaren blir skyldig att ta fram en plan för återgång i arbete tillsammans med sin anställda senast då personen har varit sjukskriven i 30 dagar. Dessutom får arbetsgivarna rätt till ekonomiskt stöd i arbetet.


Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.


De senaste åren har antalet långtidssjukskrivningar ökat. För att komma tillrätta med detta och för att säkerställa tidigt stöd till den som har sjukskrivits lägger regeringen och Vänsterpartiet fram förslag på åtgärder.


   - Tidiga insatser är avgörande för att du ska kunna bli frisk och komma tillbaka till jobbet. Många arbetsgivare måste ta ett större ansvar, därför förtydligar vi nu deras skyldigheter, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.


Förslaget innebär dels att arbetsgivaren blir skyldig att ta fram en plan för återgång i arbete tillsammans med sin anställda senast då personen har varit sjukskriven i 30 dagar och dels att arbetsgivaren får ett utökat stöd för genomförandet av de anpassnings- och rehabiliteringsåtgärder som ingår i planen. Varje arbetsgivare har rätt till högst 10 000 kronor per anställd och år, med ett tak på 200 000 kronor per arbetsgivare.


Förslaget föreslås träda ikraft den 1 juli 2018.

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar