Lyckad riksmöteshelg i Sollefteå

Publicerad den 9 maj 2017

VD-BREV | Bästa hantverkare! Årets riksmöteshelg i Hantverkarnas Riksorganisation bjöd på en slipad framgångssaga, gästfrihet och många glada skratt i Sollefteå.


Under helgen har Hantverkarnas Riksorganisations riksmöte avhållits i Sollefteå. Det var ett gediget program som årets arrangörer, Hantverkarna Sollefteå, hade satt ihop. Att ordförande Per Oremo har varit militär råder ingen tvekan om. Denna organisationsförmåga parad med ett stort hjärta, både hos honom och övriga i styrelsen, ger ett recept för en lyckad helg.


Dagarna inleddes med att kommunstyrelsens ordförande Elisabeth Lassen hälsade alla välkomna och berättade om kommunen, som vi kunde se en stor del av, då konferensrummet på det högt belägna hotell Hallstaberget erbjöd en panoramavy över staden och flera mil därtill.


Vi fick därefter se Per Oremos företag Sollefteå Slipservice, en viktig pusselbit i de svenska sågverkens framgång. Sågverken sågar igenom en femmeters stock på en (1!) sekund. Då gäller det att ha välslipade sågklingor, något som företaget bistår med.


Solleftea2017_2

Något jag och alla andra fick lära oss är att det är bättre med färre tänder än med många på en sågklinga. Det viktigaste för slutresultatet är att tänderna är välvässade.


Solleftea2017_3

Per Oremo förevisar sin ”baby”, en robot som slipar ett antal hundra sågklingor varje dygn – dag som natt – och inte bara med millimeterprecision, utan med mikrometerprecision.


Solleftea2017_4

En detalj från favoritroboten.


Solleftea2017_5

Detaljbild av en annan robot. Den här maskinen löder på nya tänder och förlänger på så vis sågklingans livslängd. Bra för både miljön och sågverkets ekonomi. Per har också anställda som löder tänder för hand. Hans filosofi när han köper in robotar är att de inte ska ersätta befintlig personal, utan komplettera dem.


Solleftea2017_6

Utanför Sollefteå Slipservices lokaler. Företaget ligger fortfarande kvar på samma plats som det startades för 30 år sedan, men har fått flytta över gården. Per Oremo startade sitt företag i garaget, där han stod och slipade och hamrade sågklingor på nätterna. Fru Anita var inte helt förtjust i det eftersom garaget låg vägg i vägg med sovrummet. Nu har företaget 16 anställda, varav sex familjemedlemmar, och omsätter 22 miljoner. En riktig framgångssaga.


Solleftea2017_7

Efter en intressant visning som leddes av Per och hans svärson Peter, som har tagit över vd-stolen i företaget, dukades en härlig lunch upp i tält ute på gården. Vi var alla särskilt förtjusta i de hemodlade tomater och gurkor som serverades som tillbehör. När Per inte är ute i verkstan håller han till ute i sitt växthus och håller hushållet självförsörjande med tomater, gurkor, paprika och andra gröna godsaker.


Solleftea2017_8

Efter lunchen gick turen vidare till de flera tusen år gamla hällristningarna vid Nämforsen. Vem som har gjort dem och varför är det ingen som vet, men de var imponerande att se. Även utsikten var imponerande.


Solleftea2017_9

Ett av konstnärernas favoritobjekt var älgar.


Solleftea2017_10

På lördagens förmiddag hade vi möjlighet att prova på skidskytte tillsammans med den lokala skidskytteklubben I21 IF.


Solleftea2017_11

Vi fick prova på liggande skytte. Istället för de selar som proffsen använder fick vi använda de små stödpallar som juniorer under 13 år använder. Det underlättade även för oss som är några år äldre än 13 ... Tyvärr var vädret inte på vår sida den här dagen, men trots regn och blöta kläder var humöret på topp och alla tyckte att det var en riktigt rolig aktivitet.


Efter lunch var det dags för den egentliga anledningen till besöket i Sollefteå: årsmötet. Hur styrelsen ser ut nu kan du se här.


Under middagen var hotellets matsal, som tidigare varit mindre än halvfull, knökfull. Anledningen var den show, ”Småstadsliv”, som även vi skulle se på kvällen. Det var lapp på luckan när folk hade kommit milsvida ifrån för att se revyn och umgås i goda vänners lag.


Solleftea2017_12

Å samtliga deltagares vägnar vill jag tacka Roger, Anita, Anki och Per för ett gediget program och er enorma gästfrihet, där ni fick oss alla att känna oss mer än välkomna.


Jag vill passa på att tipsa både deltagare och andra om att se den korta film om årsmötet som Sollefteå kommun har lagt upp på sin Facebooksida. Du kan också se den via vår Instagram.


Nästa år arrangerar Härnösand riksmöteshelgen den 11–13 maj. Skriv upp datumet redan nu!Johan T Sterndal
VD

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar