Sveriges piggaste 170-åring firades med tårtkalas

Publicerad den 16 juni 2017

VD-BREV | Bästa hantverkare! I söndags fyllde Stockholms Hantverksförening 170 år och det firades med medlemmar – och tårta bakad av medlemmar.


Hur kom man på att starta en hantverksförening i mitten av 1840-talet? Faktum är att det inte var något som hantverkarna i Stockholm kom på av en händelse. Den nya näringsfrihetsförordningen som kung Oskar I, starkt påverkad av liberalismen, hade initierat, betydde slutet för skråväsendet som hade funnits sedan medeltiden och påbud för hantverks- och fabriksföreningar.


Stockholms Hantverksförening bildades 1847 och det skedde vid ett möte den 11 juni, då huvudstadens hantverkare och fabriksidkare samlades i det gamla rådhuset vid Riddarhustorget. Om mötet och näringsfrihetens första genombrott kan du läsa i utdrag från den jubileumsbok som utgavs i samband med föreningens 150-årsjubileum och som vi publicerade på hantverkarna.se förra veckan.


Ett åttiotal medlemmar och andra inbjudna gäster samlades i kansliets lokaler på dagen 170 år efter föreningens bildande för att fira födelsedagsbarnet. Självklart ska det finnas tårta på födelsedagskalas – och det här kalaset var inget undantag. Tårtorna var naturligtvis bakade av bagerier som är medlemmar i föreningen. Det var allt från klassikerna prinsesstårta och schwarzwaldtårta till moussetårta och frukttårta med italiensk maräng. Jag lovar att det inte bara var en person som backade på tårtan.


StHF_170_02

En klassisk prinsesstårta från Vivels bageri. Alltid en favorit.


StHF_170_03

Rabarber, hallon och italiensk maräng var det i den här smarriga tårtan från Ett Bageri.


StHF_170_04

En härligt somrig och fräsch moussetårta med frukt från Balders Bröd.


StHF_170_05

Från Gunnarsons specialkonditori kom en "summer passion". Lika god som den ser ut.


Fler bilder från firandet ser du längst ner på sidan.


I dagarna kom Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden 2017–2018 ”Arbetsmarknadsutsikterna 2017”. Som vanligt, får jag väl säga, råder det brist inom många hantverksyrken. Snickare, träarbetare och murare, för att nämna några. Bristen på arbetskraft hämmar tillväxten och det viktiga bostadsbyggandet.


Därför känns det oerhört frustrerande att veta att det finns duktiga hantverkare som ”sitter på bänken”, men som inte kan eller får rycka in och jobba eftersom deras kunskaper inte är validerade. Jag pratar om de nyanlända, där det finns mängder med hantverkskompetens.


Vi på Hantverkarna för en kontinuerlig dialog med både politiker och tjänstemän på myndigheter och departement om detta, så vi låter dem inte glömma bort frågan. Vi har färdiga underlag för validering av inte mindre än 60 hantverksyrken. Knäckfrågan är: vem ska utföra valideringen? Och när? Jag skulle gärna se att det görs så snart som möjligt efter ankomst. Det är inte rimligt att det ska ta närmare ett decennium av en människas liv att komma in på arbetsmarknaden.


Nu drar det ihop sig till midsommar med nubbe och sill. Men först kommer jag tillsammans med ett trettiotal glada hantverkare att åka på fyrkryssning i Stockholms skärgård. Det ser jag mycket fram emot. Fyrkryssningen brukar vara en intressant resa då vi får oss både vackra vyer och intressant kunskap till livs. Håll utkik på Hantverkarnas Instagram, så kommer det att komma en eller annan bild från kryssningen!


Johan T Sterndal
VD


StHF_170_01

Allt blir lite festligare med ballonger!


StHF_170_06

Ett bildspel visade både Stockholms och föreningens historia de senaste 170 åren.


StHF_170_07

Det blev många glada möten och återseenden.


StHF_170_11

Magikern Hans Lindström stod för underhållningen. Här är det guldsmeden Matz Glinning som låter sig fascineras.

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar