Och den ljusnande framtid är vår

Publicerad den 2 juni 2017

VD-BREV | Bästa hantverkare! Idag tar ytterligare en årskull nya hantverkare examen från Hantverksakademin. Och de smyger inte ut bakvägen, utan stolt invaderar de ett galleri. Galleri Bellman, närmare bestämt.


Hela helgen pågår Hantverksakademins examensutställning på Galleri Bellman, som ligger på Bellmansgatan 9 på Söder i Stockholm. Har du vägarna förbi kan jag varmt rekommendera ett besök. Jag har smygtittat på deras kreationer och jag är djupt imponerad av dem alla. Det är inte många utställningar som har sådan bredd i de utställda föremålen med allt från choklad till båtar och peruker.


Hantverksakademin drivs av Stockholms hantverksförening som om en vecka fyller hela 170 år. 1847 bildades föreningen för att utöver tillvarata de olika yrkesgruppernas intressen, förvalta de pensionskassor som hantverksskråna hade. Skråväsendet som hade levt sedan medeltiden lagstiftades bort i och med att näringsfriheten infördes. I sin ursprungliga form var Stockholms Hantverksförening sammansatt av fyrtio yrkesgrupper. Som exempel kan nämnas: bryggare, skräddare, bokbindare, plåtslagare, klockgjutare, hovslagare, notfiskare, vagnmakare och hyrkuskar.


Stockholms Hantverksförening har under alla 170 år aktivt arbetat för att tillvarata hantverksföretagarnas intressen – och inte bara i Stockholm. I arbetet inför firandet av stiftelsedagen den 11 juni har jag tillbringat en del tid i våra arkiv och där funnit anteckningarna från när Hantverkarnas Riksorganisation bildades 1991, även om organisationen då kallades ”Sveriges Hantverks- och Småföretag”. Det var ju på tal att Sverige skulle gå med i Europeiska Gemenskapen, EG, så det kändes värdefullt för kommande internationella och EG-kontakter.


Deltog i mötet gjorde representanter för småföretagsföreningar som tidigare hade samarbetat inom före detta Småföretagens Riksorganisation och SHIO. Bakgrunden till bildandet var ett utbrett missnöje med Företagarna som inte upplevdes ta tillvara de små hantverksföretagens intressen. De lokala föreningarna upplevde i synnerhet att Företagarna inte förstod hur viktigt det är med gesällbrev och utdelningen av dessa.


I sin programförklaring skrev de:

”Sveriges Hantverks- och Småföretag skall samla lokala föreningar med medlemmar inom hantverk, service, småindustri och andra närstående småföretag att värna om de minsta företagens intresse genom ömsesidigt stöd och förtroendefullt samarbete med myndigheter och andra organisationer. För oss småföretagare är av särskilt intresse att uppmärksamma de vardagsnära frågorna för de minsta företagen samt frågor som sammanhänger med yrkesutbildning och traditioner. Grunden för Sveriges Hantverks- och Småföretag är verksamheten i de självständiga lokala föreningarna där vår riksorganisation, utan större administrativ överbyggnad, skall genom rådgivning och service stödja föreningarna.”


Det här är något som lever ännu idag. Kansliets tjänster och service är något som samtliga medlemmar i Hantverkarnas Riksorganisation kan åtnjuta. Ett exempel är den juridiska rådgivning som erbjuds, ett annat är de semesterlägenheter på Gran Canaria medlemmarna kan hyra förmånligt.


Det senaste exemplet är vad vi kallar för ”Hantverkarnas friskvårdsbidrag”, där du som medlem får hela 30 procent rabatt på Naprapatstugans tjänster. De erbjuder såväl naprapati och massage som träning. Här kan du läsa mer om hur du gör för att nyttja rabatten.


Johan T Sterndal
Hantverkarna

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar