Segelmakarlärling på Atlantenresa

Publicerad den 5 mars 2018

LÄRLING | Att vara lärling på Hantverksakademin i Stockholm är en inre resa. Det kan också innebära en resa över Atlanten. Maria Mannerstråle, segelmakarlärling på Hantverksakademin 2016-2018 gav sig iväg på en två månader lång segling, januari-februari 2018, som en del av sin praktik.


Du valde att göra två månaders praktik på resande fot. Närmare bestämt ombord på en segelbåt, sträckan Gran Canaria – Kap Verde – Barbados. Vad hade du för förväntningar inför resan?

Jag ville göra praktiken för jag kände att jag behövde mer erfarenhet och att det skulle väga tungt i mitt fortsatta arbete som segelmakare. Jag hoppades på att få uppleva och förstå de krafter som påverkar ett segel på långsegling och att få göra lite lagningar. Samt att kolla av om det finns segelmakare utmed vägen, om det är möjligt att jobba under en egen långsegling.


Infriades dina förväntningar under resans gång?

Absolut, jag hade dock inte kunnat drömma om att det skulle bli såå många möten med segel! I Las Palmas började jag med att laga ett storsegel. Jag satt på däck och sydde med symaskinen i knät! Beställaren ville även ha två biminitops, solskydd över sittbrunnen, som jag hjälpte till att sy. Och lite modifieringar på lazybagen, som jag hade förberett hemma på loftet. Vi fick låna en Singer Heavy duty av en av båtarna som seglade med i vår eskader ”Viking Explorers”. Fast det gör jag nog inte om, den gick lite sönder och jag fick hitta en servicekille på Barbados, som kom ut till båten och fixade den. Tack och lov var det ett enkelt fel och kostade 500:-!


Rekommenderar du andra lärlingar att göra praktik utomlands?

Ja, det gör jag! Resan gick till Barbados via Kap Verde. Sex dygn respektive 16 dygn. På KV var det ett flertal båtar som kom in med skörade segel och jag hade mycket jobb. Roligast var det att hjälpa två 20-åriga killar från Svinninge, Elias och William, som var på väg runt jorden i en liten Vega. Jag rekommenderar absolut alla att göra det! Man växer. Samt att en hel del kontakter redan är knutna.


Vad tar du med dig från resan, när du i vår tar examen från Hantverksakademin och kliver ut på marknaden som utbildad segelmakare?

Praktiken har gett mig otroligt mycket mer erfarenhet och kunskap. Jag känner mig mycket säkrare och vet hur jag ska göra ute i världen. Nästa gång tar jag betalt! Jag tar med mig säkerheten och självförtroendet. Jag kan det här och folk är villiga att betala för det! Samt att det är fantastiskt roligt!Söker du utbildning till segelmakare?

Då kan Hantverksakademin var något för dig. Anmälan till utbildningsstart hösten 2018 är öppen till den 22 april. Här kan du läsa mer om vad som krävs för att söka utbildningen.


Mer om att vara lärling på Hantverksakademin

Hantverksakademin är en modern lärlingsutbildning inom ett 70-tal smala hantverksyrken. Utbildningen är en tvåårig yrkeshögskoleutbildning, där du tillbringar 80 procent av tiden på din lärlingsplats och lär dig hantverket av en yrkesverksam hantverkare. Resterande tid är du i skolan och läser teoretiska ämnen som ekonomi, juridik och marknadsföring. Utbildningen avslutas med en studieresa till en stad eller ett hantverksevenemang i Europa samt en examensutställning. Utbildningen är studiemedelsberättigad. Utbildningen leder till yrkeshögskoleexamen och Europass. Här kan du läsa mer om skolan och vilka hantverksyrken du kan utbilda dig inom.

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar