Sticker du huvudet i sanden eller försöker du hitta konkurrensfördelar?

Publicerad den 9 mars 2018

VD-BREV | Bästa hantverkare! I maj händer något som påverkar vartenda företag och organisation i hela Europa. Många stoppar huvudet i sanden och tänker att det nog inte påverkar dem. De kan inte ha mer fel. Är du en av dem? Eller är du beredd?


Var inte en struts och stoppa huvudet i sanden. Upp med huvudet och spana efter konkurrensfördelarna!


Den 25 maj träder den nya europeiska dataskyddsförordningen, GDPR, ikraft. Här i Sverige ersätter den PuL, personuppgiftslagen, som har funnits sedan 1998. Sedan 1998 har mycket hänt och personuppgifter har blivit en stor handelsvara i både gott och oärligt uppsåt.


Många företag lever på att köpa och sälja dina personuppgifter som de har tillskansat sig utan att du är medveten om att de faktiskt har tillgång till dem. Gör du tester i stil med ”Vilken kändis är du lik?” på Facebook? Läser du verkligen användarvillkoren för de testerna? Och för telefoner, hemsidor och appar? I så fall vet du säkert att du ger företagen bakom dessa rätten att använda information, inte bara om dig utan om dina vänner och de du har kontakt med via de olika systemen.


På så vis är det bra att den nya lagen kommer. Många företag behöver bli tydligare och berätta hur personuppgifterna de har används – och inte använda dem till annat än överenskommet. Eller samla en massa personuppgifter på hög ”för att det är bra att ha” och sedan inte ha koll på vilka personuppgifter som finns i systemen – och vem som kan komma åt dem. Men det gäller att sätta sig in i vad som gäller. Följer ditt företag redan personuppgiftslagen har du ett mycket bra utgångsläge.


Här på kansliet har vi tillsammans med våra leverantörer jobbat intensivt med GDPR-frågan sedan i höstas. Det är ett metodiskt arbete som görs i flera steg. Vi har sedan många år styrelsebeslut på att inte lämna ut våra medlemmars personuppgifter till tredje part. Men det är ändå en omfattande kartläggning som har gjorts och rutiner som har setts över.


Känner du att det här är a) inget som berör dig, b) något som känns övermäktigt, c) intressant, d) ytterligare jobbig administration, har jag ett hett tips: kom på Hantverkarnas gratis frukostseminarium i Stockholm den 20 mars. Om du tror att ditt företag inte hanterar några personuppgifter kan jag nästan garantera att du har fel. Det är mer än vad du tror – och vad jag tidigare trodde – som är personuppgifter. Och det kan komma att kosta ditt företag skjortan om du bryter mot lagen – medvetet eller omedvetet. Rätt skött kan GDPR däremot innebära rejäla konkurrensfördelar för ditt företag.


Vår föreläsare, juristen Emil Lechner från EdmarLaw, föreläste hos oss i januari och en stor skara hantverksföretagare fick handfasta tips på hur de kan anpassa sina verksamheter till den nya lagen. Här kan du läsa mer om den kommande föreläsningen och hur du anmäler dig.


Du vet väl också att vi har satt ihop en sida med bra länkar och många frågor och svar om GDPR för hantverkare? Här hittar du den.


Till sist vill jag tipsa om vår egen jurist, Daniel Scharff, som du som är medlem i Hantverkarna kan ringa och ställa frågor om GDPR och andra juridiska spörsmål som är relaterat till ditt hantverksföretagande. Du når honom säkrast på förmiddagarna. Här hittar du kontaktuppgifter.Johan T Sterndal
VD

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar