Galina målade hytten – och Ken trappan ...

Publicerad den 20 april 2018

KONSTGILLET | Ibland är världen allt bra liten ... Den rysk-svenska konstnären Galina Davydtchenko, 52, visade upp en tavla som delvis föreställde brovaktarhytten vid Liljeholmsbron i Stockholm. Målarmästare Ken Kennard, 64, drog på munnen: – Det var jag som målade trappan till brovaktarhytten. Det var för 30 år sedan.


Men då hade Galina Davydtchenko ännu inte kommit till Sverige, då var hon fortfarande kvar i S:t Petersburg i dåvarande Sovjetunionen där hon studerade vid Konstakademien.


Det här handlar förstås om Hantverkarnas livaktiga förening Konstgillet som härom dagen var ute på nya äventyr. Den här gången knackade bortåt 20 medlemmar på hos Galina Davydtchenko och hennes ateljé WIP:Sthlm Konsthall i Årsta och möttes av en entusiastisk – men lågmäld – konstnär som berättade om sitt fantastiska liv. Och sin fantastiska konst.


Vi börjar i en liten stad – nåja, 250 000 invånare – utanför Moskva.

– Redan när jag gick på dagis bestämde jag mig för vad jag skulle bli – konstnär. Och när jag var sju år började jag gå i målerikurser och vid elva års ålder började jag i en konstskola, säger Galina.


Konstgillet_1_201804
LILLA GALINA. Flickan till höger på klassbilden, hon med text på mössan, är Galina. På mössan står det "Baltiska flottan".


Så småningom hamnade hon och många andra elitelever från hela Sovjet på Konstakademien i S:t Petersburg, där hon också läste arkitektur.

– Men jag trivdes inte med att jobba i team och att inte få bestämma själv ... Jag har alltid velat ha frihet, särskilt rörelsefrihet, säger Galina Davydtchenko.


Galina kom till Sverige för 18 år sedan.


Känner du dig fri nu, då?

– Ja, jag är en fri människa. Jag har möjlighet att välja, och jag väljer med omsorg, säger hon.


Kan man göra det också i dagens Ryssland?

– Det är så mycket propaganda i Ryssland i dag. Min mamma, som bor i Ryssland, berättar saker och jag säger att så tror jag inte att det är. Men mamma säger "jo, men det har de sagt i TV ..."


Konstgillet_2_201804
SALTA GURKOR. Galina berättade om hur familjen i Sovjet odlade gurkor och lade in i saltlag – ett sätt att få i sig grunt när affärernas grönsaksdisk gapade tom. Galina fortsätter med sina inläggningar.


De flesta av Galinas målningar föreställer byggnader. En del känner man igen, men kanske i en helt annan miljö. Och knappast någon byggnad står på solid grund.

– När jag var i sjuårsåldern drömde jag om hus som färdades som båtar. Därför rör sig mina hus framåt, precis som vi rör oss framåt i livet, säger hon.


Konstgillet_3_201804

ÄNTLIGEN FRI. Galina Davydtchenko, känd för många utställningar runt om i landet, visade sina tavlor för Konstgillets medlemmar.


Och så var det brovaktarhytten vid Liljeholmsbron. Den står kvar, åtminstone i skrivandes stund. Om Ken Kennards färg på trappan sitter kvar får vi undersöka närmare vid annat tillfälle.


Konstgillet_Ken Kennard-201804
TRAPPMÅLARE. Martin "Ken" Kennard som målade trappan till brovaktarhytten för 30 år sedan.


TEXT OCH FOTO: TOMMY SCHÖNSTEDT


Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar