Utbildning ska leda till jobb – inte arbetslöshet

Publicerad den 31 maj 2018

VD-BREV | Häromdagen skrev gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström en debattartikel i Dagens Nyheter. Den handlade om gymnasieskolans yrkesprogram och huruvida de skulle ge högskolebehörighet eller ej.


Detalj från avgångselevernas plansch för examensutställning. Du ser planschen i sin helhet längst ner på sidan.


Under min levnadstid har skolan gått från att vara en institution för livslångt lärande till 70-talets flumskola till dagens prestationsskola, där inga utrymmen för misstag finns. Skolan har alltid varit en av politikens heta potatisar och varje regering har velat sätta sitt avtryck på skolan. Inte alltid till elevernas fördel.


Att bli hantverkare är inget du kan läsa dig till. Du måste göra. Och göra igen. Och göra ytterligare ett antal gånger. Därtill måste du läsa. Till skillnad mot vad Björklund och alliansregeringen ansåg, är yrkesprogram inte ett alternativ för skoltrötta.


För att bli en duktig hantverkare krävs teoretiska kunskaper i många olika ämnen. Hur duktig blir den skräddare som inte vet hur många procent ett tyg krymper efter tvätt eller som inte har koll på mått och vinklar? Hur skicklig blir den snickare som inte har koll på biologin och trädslagen och som inte vet hur en stock ska klyvas för att få ut mest av virket? Och vem vill anlita den elektriker som inte kan läsa ritningar eller räkna ut spänning? För att bara ta några exempel.


I mina öron låter det inte som något som intresserar en skoltrött tonåring, utan tvärtom krävs det någon som behöver ha både huvudet på skaft och tummen på sin rätta plats. Därför gladde det mig oerhört när den röd-gröna regeringen i höstas föreslog att de som går på yrkesprogrammen ska få välja bort teoretiska ämnen, istället för att välja till.


Genom att yrkesprogrammen blir högskoleförberedande hoppas och tror jag att ungdomarna och framförallt deras föräldrar kommer att återupptäcka yrkesprogrammen. Vad skolan ska göra för de skoltrötta har jag ingen lösning på, men jag vet att ”dumifiera” yrkesprogrammen inte är vägen dit. Vi behöver utbilda våra unga för ett liv i arbete, inte för arbetslöshet.


Om jag fortsätter på ämnet hantverksutbildning, men en eftergymnasial sådan, vill jag tipsa om en riktigt spännande utställning. Nästa vecka tar eleverna på yrkeshögskolan Hantverksakademin examen. Under två år har de varvat teori med praktik och nu kröner de sin utbildning med en examensutställning på Galleri Bellman på Bellmansgatan i Stockholm.


Varje år när jag besöker avgångselevernas examensutställning blir jag oerhört imponerad av den höga kvaliteten på arbetena och den kreativitet lärlingarna visar. Trots att jag går dit med högt ställda förväntningar överträffas de alltid.


Utställningen är öppen fredag 8 juni kl. 14-19, lördag 9 juni kl. 11-16 och söndag 10 juni kl. 11-16. Lärlingarna finns på plats och kan berätta om både sina alster och utbildningen. Här finns mer information om utställningen. Gå dit!


Johan T Sterndal

VD


Examensutstallning_2018


Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar