Från Systembolaget till vitrinskåp i valnöt och mahogny

Publicerad den 15 juni 2018

PRESSMEDDELANDE | Möbel- och inredningssnickaren Amirion Evén, 43, fick på torsdagen beskedet att han har klarat provet för gesällbrev i möbelsnickaryrket. För Amirion, som precis har avslutat två års studier på yrkeshögskolan Hantverksakademin i Stockholm var det ett fint kvitto på de dryga 400 timmar han har lagt ner på att tillverka sitt gesällprov, ett vitrinskåp i valnöt och mahogny.


Detalj från Amirion Evéns gesällprov, ett vitrinskåp i valnöt och mahogny.


Möbel- och inredningssnickaren Amirion Evéns karriär inom snickeri började på komvuxutbildningen Möbelsnickarskolan som Vilunda gymnasium drev i Upplands Väsby. Amirion tog tjänstledigt från sitt arbete på Systembolaget för att kunna studera möbelsnickeri på heltid 2007–2009.


Efter studierna fortsatte Amirion på Systembolaget och provade även på att driva egen firma en tid. Våren 2016 träffade han en gammal klasskompis från Möbelsnickarskolan som tipsade honom om Hantverksakademin.


Några månader senare började två år av utbildning, där fyra dagar per vecka har tillbringats hos snickarmästaren Jan Pettersson på Janax Snickeri och en dag i veckan i skolan tillsammans med lärlingar inom andra smala hantverksyrken såsom: skrädderi, segelmakeri, smide och hattmakeri. Då har lärlingarna läst teoretiska ämnen som: juridik för hantverksföretagare, ekonomi, marknadsföring och estetisk fördjupning för att, om de vill, kunna driva egna företag efter examen, då de som klarar alla kurser också får ett ”Europass” som gör det lättare att söka jobb i Europa.


   - Jag är oerhört glad och stolt över att Amirion har klarat gesällprovet, säger Hantverksakademins rektor Bengt Johansson Mångberg. Från skolan har vi gjort vårt bästa att tillsammans med hans handledare, Jan Pettersson, stötta Amirion i hans ambition att avlägga gesällprov.


Arbetet med gesällprovet, ett vitrinskåp i valnöt och mahogny inleddes med att Amirion tillsammans med sin mäster valde ut ritningen ur Möbelinstitutets katalog ”Gesällprovsritningar”. Ritningarna i katalogen är utvalda för att sätta den aspirerande gesällens kunskap rejält på prov vad gäller såväl material, teknik, verktyg, maskiner etc.


   - Jag tyckte att det var det finaste skåpet. Det var så nätt och fint, kommenterar Amirion valet.


Drygt 400 timmars arbete senare är skåpet klart och belönat med 4,4 poäng av 5 möjliga. Sjukdom och sena materialleveranser gjorde att skåpet tog längre tid än planerat att tillverka än planerat, vilket drog ner poängen något.


   - Jag är jättenöjd. Jag trodde inte att jag skulle klara det, säger den nyblivna gesällen Amirion och framhåller både den stöttning han har fått från sin mäster Jan Pettersson och de tekniker han lärde sig av lärarna på den nu nedlagda Möbelsnickarskolan i Upplands Väsby som framgångsfaktorer.


   - Möbelsnickarskolan var helt nödvändig, annars hade jag inte klarat det, konstaterar Amirion som tycker det är synd att skolan har lagts ner.


   - Nu söker jag jobb. Jag vill gärna jobba som möbel-, inrednings- eller specialsnickare, säger Amirion Evén om de närmaste planerna.

Och den 7 november väntar den högtidliga gesäll- och mästarbrevsutdelningen i Stockholms stadshus, då Amirion ska få ta emot sitt välförtjänta gesällbrev.

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar