Finns det ett självklart val för hantverksföretagare?

Publicerad den 4 september 2018

VD-BREV | Bästa hantverkare! Har du märkt att vi är inne i en högkonjunktur? Hur många har du kunnat anställa de senaste fyra åren? Erbjuder söndagens val ett självklart val för hantverksföretagare?


Den sittande röd-gröna regeringens politik har varit allt annat än företagarvänlig. Målet att ha Europas lägsta arbetslöshet år 2020 blev det inte så mycket med. Sveriges småföretagare är inte förvånade. Rycker man undan mattan under fötterna på de som de facto skapar de flesta jobben i Sverige blir det inte så många som får några jobb.


Sverige är Europamästare i höga arbetsgivaravgifter. Att ta bort rabatten för unga var att ta bort ett viktigt incitament att anställa de som inte har någon erfarenhet. Det är först nu som företagen börjar återhämta sig efter höjningen 2014.


Utan utbildning – inga hantverkare. Det måste bli ett slut på att låta mode avgöra vilka utbildningar som ska finnas. Utbildning ska leda till jobb, inte till arbetslöshet. De senaste åren har vi sett en oroväckande trend i att bra hantverksskolor läggs ner eller pausas. Att de röd-gröna återinför högskolebehörighet, som kan väljas bort, på de gymnasiala hantverksutbildningarna är dock ett ljus i mörkret.


Jag vill också påminna om att de finns fler sätt att få många i jobb än subventionerade traineejobb i vården. Många hantverksyrken är bristyrken. Plats finns för både de unga och för nyanlända – men då behövs resurser att validera de senares kunskaper. De duger inte att låta de nyanlända sitta på avbytarbänken år ut och år in utan att få komma ut på planen och spela.


Och hur gärna de röda partierna än vill kalla ROT- och RUT-avdragen för subventioner för de rikaste, får vi inte glömma bort att dessa avdrag faktiskt skapar jobb för de som står långt från arbetsmarknaden. Tiotusentals vita jobb. Tiotusentals personer kan alltså vara med och bidra och betala skatt. Är inte det värt något? I fablernas värld, även känd som Jonas Sjöstedts verklighet, kommer dessa människor att jobba i vården istället för med ROT- och RUT-jobb. Men varför gör de inte det redan idag i så fall?


Att starta ett nytt företag är tufft. Många hinner inte arbeta upp kapital och kunder utan går omkull redan under första året. Därför efterlyser Hantverkarna skattebefrielser eller skattelättnader för nystartade företag.


Det är tufft även för den som har drivit hantverksföretag i många år och har nått pensionsålder. Det behöver bli lättare att växla över till nästa generation eller sälja verksamhet till annan hantverkare.


Regeringen talar väldigt varmt om cirkulär ekonomi, men de åtgärder som hittills har vidtagits har inte bidragit särskilt mycket till att lägga om vägen från värdekedja till värdecykel. Istället har differentierade momssatser bidragit till mer administration och högre kostnader för små hantverksföretagare. Och de som reparerar sina vitvaror är lätt räknade. Dessutom, exakt hur ska elcyklarna bidra till en bättre miljö? Det är inte de som kör bil idag som väljer elcykel, utan de som cyklar eller åker kommunalt.


En annorlunda valrörelse tar sitt slut om några dagar. Med få konkreta förslag på vad de faktiskt vill göra, har politikerna ägnat mer tid åt pajkastning. Det parti som kan lova att det blir lättare och billigare att anställa, att hantverksutbildningar värnas och att det lönar sig att driva företag, det kan räkna med röster från Sveriges hantverksföretagare. Men det är idag långt ifrån ett självklart val för Sveriges hantverksföretagare.


Johan T Sterndal

VD

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar