Pressinbjudan: Hantverkarnas Nobelfest – Gesäll- och Mästarbrevsutdelning 2011

Publicerad den 2 november 2011

Vem klipper ditt hår, vem reparerar ditt tak och vem lagar dina skor? Hur hade samhället sett ut utan alla företagsamma hantverkare? Ikväll hyllar Hantverkarna Stockholm och Företagarna Stockholms stad en ny generation yrkesmän- och kvinnor i Blå Hallen i Stockholms stadshus. I år får 149 gesäller och 23 mästare ta emot sina brev ur arbetsmarknadsminister Hillevi Engströms hand.


Tid: 2 november 17:00 (intervjumöjlighet med Hillevi Engström från 18:00, utdelningen börjar 18:30).
Plats: Blå Hallen, Stockholms stadshus.


- Det är nog få som skulle kunna föreställa sig en vardag utan alla skickliga hantverkare såsom målare, frisörer, snickare och florister för att nämna några. Det är en förmån att i dag få dela ut dessa gesäll- och mästarbrev. Breven är ett hedervärt bevis på alla våra yrkesverksamma hantverkares skicklighet, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Gesäll- och Mästarbrevsutdelningen är årets stora händelse för hantverket i Stockholm. För att erhålla gesällbrev krävs en stor teoretisk och praktisk kunskap samt ett godkänt gesällprov. I år tar 149 gesäller emot sina gesällbrev. Bland yrkena finns florister, hovslagare m fl.

För mästarbrev krävs ”skicklighet och erfarenhet”, med särskilda bestämmelser för varje yrke. I år motar 23 mästare sina mästarbrev. Bland yrkena finns låssmeder, målare m fl.

- Ikväll är det Hantverkarnas ”Nobelafton”, säger Johan T. Sterndal, VD Hantverkarna Stockholm. En viktig symbol för utbildning, kunskap och yrkesskicklighet inom många hantverksyrken. En ny generation unga hantverkare är på väg ut i arbetslivet, säger Johan T. Sterndal.

Karolina Stenfelt, 28 år, möbelsnickare från Malmstens, tilldelas stipendiet Årets Gesäll i Stockholm. Prissumman om 20 000 kronor utdelas varje år i samarbete mellan Hantverkarna Stockholm och Företagarna Stockholms stad. Karolina Stenfelts gesällprov är ett skrivbord som har skapats i samarbete med formgivaren Kristoffer Fagerström på Note Design Studio.

- Perfektion i hantverket är målet för många hantverkare, men Karolina har gett sig in i något djupare, säger Mats Arenander, vice ordförande Företagarna Stockholms stad. Karolina har, i sitt gesällprov, utmanat genom att experimentera med furu som traditionellt använts inom allmoge.

- Det känns jätteroligt, nästan lite overkligt, säger Årets Gesäll Karolina Stenfelt. Stipendiesumman kommer välbehövligt. Jag håller just nu på att starta upp ett eget företag och då finns det alltid hål att stoppa i. Nu kan jag äntligen satsa fullt ut på företaget, säger Karolina Stenfelt.

Före gesäll- och mästarbrevsutdelningen anordnas en utställning av gesällarbetena (från kl 17:00) i Blå Hallen. Karolina Stenfelt ställer ut på utställningen.

Kontakt
Johan Hjelm
Kommunikationschef Hantverkarna
Tel: 070-780 28 10
E-post: johan.hjelm@hantverkarna.se


Gesäll- och Mästarbrevsutdelningen
Sedan 1951 har utdelningen av gesäll- och mästarbrev skett i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Gesäll- och Mästarbrevsutdelningen är ett samarrangemang mellan Stockholms Hantverksförening och Företagarna Stockholms stad. I år firar Gesäll- och Mästerbrevsutdelningen sitt 60 års jubileum.

Hantverkarna Stockholm
Hantverkarna Stockholm är en näringspolitisk organisation med Stockholms hantverkare i fokus. Vi arbetar för att statusen och villkoren för hantverket och hantverkarna ska förbättras på alla områden.

Företagarna Stockholms stad
Företagarna Stockholms stad arbetar för att göra det lättare, roligare och mer lönsamt att äga och driva företag i staden, och är en organisation och ett nätverk för ägarledda företag.

Bilder på Karolina Stenfelts gesällprov kan ses i länken ovan. Högupplösta bilder översändes vid förfrågan. Fotografierna är tagna av Mattias Nero.

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar