Pressmeddelande: Bota det sjuka sjuklönesystemet

Publicerad den 26 september 2013

Endast 3,3 procent av all sjukfrånvaro kommer av skador och sjukdomar som uppstår på arbetsplatsen. Ändå står arbetsgivarna för hela sjuklöneansvaret under dag 2-14. I en ny rapport visar Hantverkarna att det är hög tid att råda bot på det sjuka sjuklönesystemet.


- Hantverkarnas rapport Det sjuka systemet visar att endast 3,3 procent av all sjukfrånvaro kommer av skador och sjukdomar som uppstått på arbetsplatsen, säger Per Dalin, chefsekonom Hantverkarna. Resten av sjukfallen beror på anledningar som ligger bortom arbetsgivarens kontroll.

Grunden för välståndet ligger hos de små företagen. Förutom att skapa tillväxt förväntas arbetsgivarna bära sjuklöneansvaret för sina medarbetare under de första två veckorna. Oavsett om sjukdomen uppstått på arbetsplatsen eller någon annanstans.

- Under 2012 betalade arbetsgivarna över 8,2 miljarder kronor i sjuklön, säger Johan T. Sterndal, VD Hantverkarna. Det är pengar som kunde ha satsas på nyanställningar eller andra investeringar.

- Sjuklöneansvaret drabbar små hantverksföretag extra hårt, säger Johan T. Sterndal, VD Hantverkarna. Förutom att sjuklönen måste betalas innebär en sjuk eller skadad medarbetare på en liten arbetsplats ett stort produktionsbortfall. Företagaren tvingas täcka upp för den sjuka medarbetaren och ska samtidigt tjäna in personens sjuklön.

För att kurera landet måste beslutsfattarna se till att företagen mår bra. Ett avskaffande av sjuklöneansvaret är en god start. Varför ska arbetsgivaren bära ansvaret för extremsporter, skönhetsoperationer och andra skador som inte uppkommer på arbetsplatsen? Det är hög tid att råda bot på det sjuka sjuklönesystemet.

Ladda ner rapporten Det sjuka systemet på Hantverkarnas hemsida: www.hantverkarna.se/sjukt

Kontaktperson
Johan T. Sterndal
VD Hantverkarna
Tel: 070-642 64 43
E-post: johan.sterndal@hantverkarna.se

Övrig presskontakt
Johan Hjelm
Kommunikationschef Hantverkarna
Tel: 070-780 28 10
E-post: johan.hjelm@hantverkarna.se


Hantverkarna
Hantverkarna är Sveriges största näringslivsorganisation för hantverkare. Sedan 1847 har organisationens medlemmar verkat för att statusen och villkoren för hantverket och hantverkarna ska förbättras. Organisationen representerar samtliga hantverksbranscher. Läs mer på vår hemsida: hantverkarna.se

Lämna kommentarer

Ditt namn*

Din e-postadress*

Din kommentar*


Fält markerade med * är obligatoriska

Tipsa någon om sidan

Till e-post*

Ange e-postadressen till personen du vill tipsa om sidan

Ditt namn*

Din e-postadress*

Ditt meddelande

Fält markerade med * är obligatoriska

Fler artiklar