MENY
Nationella Tapetserardagen den 2 september

Nationella Tapetserardagen den 2 september

23.08.2023 | Karoline Sandar
Vad gör en tapetserare? Hur mycket kostar det att klä om en fåtölj? Vad är franska veck? 

Lördag den 2 september (samt under vecka 35) firas Nationella Tapetserardagen. Medlemmar i Sveriges Tapetserarmästare runt om i landet belyser då särskilt hantverkets kulturarv, framtid och möjligheterna att ge möbler och inredning ett nytt och hållbart liv. Möbeltapetserare, gardin- och sadelmakare har kunskap och erfarenhet av att laga och klä stoppade möbler samt sy och montera gardiner utformade för specifika behov och miljö. Håll utkik efter lokala events och varmt välkommen förbi tapetserarverkstäder- och ateljéer nära dig!
Sveriges Tapetserarmästare (STM) är en bransch- och intresseförening som vill samla all kompetens både för hantverkarna och för kunder som behöver rätt kompetens. Föreningen innefattar tre olika yrkesroller i form av möbeltapetserare, gardinmakare och bilsadelmakare. Genom att lyfta det vackra och viktiga i dessa hantverk, för yrkets fortlevnad i framtid och för att möta det stora behovet som finns, hoppas föreningen att fler vill söka sig till yrket och till den gemensamma förening.

Samtidigt som AI-robotar triumferar, håller hantverkaren sax, nål och tråd i sina händer. Hos STM finns 300-årig yrkeskunskap. Föreningen är analoga kulturarvsbärare i ett digitalt samhälle. Varje uppdrag är unikt och kräver därmed ett unikt utförande. För hand tillverkas draperade gardiner till 1800-tals våningen, fodrade våder till biblioteket och sobra veckhissgardiner till sommarstugan. Material  återbrukas och tas tillvara på när ny klädsel och stoppning tillverkas till trasiga fåtöljer - både för hemmet eller designsoffan på kontoret. 

Varmt välkommen att ringa, skriva eller allra helst besöka någon av våra verkstäder och ateljéer!