MENY
Kreativ skyltning inför Hantverksdagarna på Skansen

Kreativ skyltning inför Hantverksdagarna på Skansen

28.08.2023 | Karoline Sandar
Inför framtagningen av skyltar för marknadsföring av Hantverksdagarna på Skansen har fem konstnärer och hantverkare samarbetat. Alla har skapat unika verk utifrån sina egna hantverkstekniker: tatuering, konstvävnad, textiltuftning, siluettklippning och textilåterbruk. 
Under Skansens Hantverksdagar får du lära dig mer om nutida och historiska hantverk och tekniker och uppleva en utställning i konsthantverk. Öppet varje helg, 2-17 september. Hoppas vi ses!

Konstnärer och hantverkare som skapat skyltarna!


Mirjam Hemström Farsi

Textildesigner och konstnär
Väv/hålgardin, bomull vävd i tuskaft
Textildesigner och konstnär som rör sig mellan traditionellt hantverk, experimentella tekniker och digitala verktyg. Verket för Skansen tar avstamp i en klassisk trådgardin. Mönstret har skalats upp och det geometriska förstärkts; mötet mellan strikt ruta och böljande våg, för att låta textil mjukhet möta arkitektonisk struktur. Vävtekniken kallas tuskaft och såväl varp som inslag är i tunnaste bomull.


Miro Burman
Bokbindare och paperproduktsformgivare
Siluettklippning, papper skuret med kniv
Bokbindare och papperproduktsformgivare som arbetar utifrån kunskaper om japanska traditionella material och tekniker. Verket för Skansen är en siluettklippning skuren för hand med kniv. Motivet föreställer en skomakare och en bokbindare samt verktyg som används inom traditionella hantverk. Inspirationen till motivet kommer från skråhantverkarna i Skansens stadskvarter, som visar traditionella hantverk från 1800-talet.


Oscar Wall
Textilkonstnär och möbelsnickare
Skansenkurbits, tuftad ull och bomull
Möbelsnickaren Oscar blev textilkonstnär av en slump. När han under sitt examensarbete letade efter någonting som kunde komplettera hans hårda, raka trämöbler upptäckte han tuftning som hantverk och konstnärligt uttryck. Verket för Skansen är gjort i tuftad ull och bomull. Inspirationen kommer från traditionella kurbitsmålningar med en naiv touch.


Bea Szenfeld
Konstnär och formgivare
Jacka, vävd med återbrukad denim
Formgivare och konstnär vars arbete kännetecknas av experimentella och konstnärliga plagg i oväntade material, skapade för hand. Ofta i papper. Verket för Skansen är en jacka av denim vävd för hand av 20 par återbrukade jeans, sydd enligt eget mönster med bomullstråd. Budskapets formgivning är inspirerat av MC-kultur och amerikanska collegejackor.