MENY
Äntligen kan vi öppna igen
Välkommen till min verkstad: Hovslagarens smedja.

Äntligen kan vi öppna igen

17.09.2021
KULLENS TANKAR | Heter det årsdag eller födelsedag? Hantverkarnas vd funderar och konstaterar att det finns många anledningar att fira för dig som är hantverkare.

I veckan har vi haft det första fysiska styrelsemötet i Hantverkarnas Riksorganisation på evigheter.


Vid mötet kunde ledamöterna berätta om hur vi återigen öppnar våra aktiviteter med fysiska möten, studiebesök, erfarenhetsutbyte och sociala aktiviteter. Äntligen och lycka till i den nya stunden, säger jag av hela mitt hjärta.


För våra lokala hantverksorganisationer är just det fysiska möten en del av kärnan i verksamheten. Jag är säker på att nu kommer även vi i våra organisationer få ny livskraft. Den som legat och pyrt i snart två år.


Själv fick jag tillfälle att träffa en liten grupp hantverkare från Hantverkarna Stockholm som hade samlats i hovslagare Peppe Froschs 1700-talssmedja för att lära sig mer om hans arbete och smide. Vi hade jättekul. Jag är säker på att träffen kommer mynna ut i flera intressanta samarbeten längre fram.


I styrelsemötet som jag nämnde ovan diskuterades hur vi inom Hantverkarna ska återstarta vår verksamhet. Jag fick styrelsens fulla stöd att planera för fysiska möten. Likväl som digitala seminarier som båda är till för att skapa mötesplatser för er hantverkare. Hör gärna av er till kansliet om ni har önskemål om ämnen och teman.


Vi vill bidra till att motivera er i er vardag. Jag återkommer senare med konkreta inbjudningar.


Vår organisation, Hantverkarnas Riksorganisation, firar i år 30 år, något som självklart kommit i skymundan av pandemin. Vi återkommer till hur vi ska fira. Samtidigt som vi firar de 30 firar Sveriges Tapetserarmästare, STM, 100 år. Vi gratulerar med pukor och trumpeter. Även i deras fall har firandet fått anstå på grund av pandemin.


Som gotlänning vill jag i firandets sammanhang göra en lite filosofisk betraktelse, för vad är det vi egentligen firar? Firar vi födelsedagar eller årsdagar?


På Gotland använder vi uttrycket, ”årsdag”. Det vill säga, du firar din 50:e årsdag – inte födelsedag. Eller, i Hantverkarnas Riksorganisations fall, 30:e årsdag. Som svensk firar vi normalt födelsedag … Något som för en gotlänning är helt främmande. Det skulle ju betyda att när du är ett år gammal firar din andra födelsedag! Inte den första.


Och med denna analogi firar vi ju vårt 30:e år först nästa år. Eftersom vi då kommer att ha vårt riksmöte i Helsingborg får vi utbringa ett skånskt trefaldigt leve: Hurra! Hurra! Hurra!


Kullen