MENY
Är ensam stark?
Foto: Adobe Stock.

Är ensam stark?

10.05.2021
KULLENS TANKAR | Kullen funderar på föreningslivet och ser vissa likheter mellan Hantverkarna och dunderhonung.

När Bamse skulle bli stark åt han dunderhonung. Och blev rejält stark.

Det sägs ju att ”ensam är stark”. Ett uttalande ingen tror på. Jag kan förstå att det finns en motsägelse mellan att vara fri företagare och att organisera sig. Den minnesgode ska då komma ihåg att i sitt ursprung var just villkoret för att bli ”fri företagare” att man organiserade sig …

Sverige är världsmästare i föreningar. Vi har i alla tider organiserat oss. Oavsett det handlar om fria företag, idrott, fackföreningar, frimärken, vägbyggande eller branscher. Vår bransch, hantverk, har mycket som skiljer sig åt. Men vi ska ta tillvara det som är gemensamt för våra olika yrken. Just arbetet med händerna – och kroppen.

Eftersom jag själv levt stor del av mitt liv i organisationer av skilda karaktärer, vet jag också att vi har en stor betydelse för den svenska demokratin. Vi har genom våra föreningar och organisationer vana att diskutera olika åsikter, bryta dem mot varandra, rösta och sen stå upp för det gemensamt fattade beslutet. Oavsett vad vi tyckte själva respekterar vi majoritetens beslut.

Och kom ihåg, när vi blir flera som talar, då är det flera som lyssnar. Utöver att vi är flera som talar är själva fundamentet i en organisation samhörighet och sociala verksamheter. Det blir inget fysiskt årsmöte i år. Jag ser fram emot nästa år då vi ses tillsammans.

Kort och gott; jag vill att Hantverkarnas Riksorganisation ska vara dunderhonung för just din lokala förening och branschorganisation.

Kullen

PS. Och äntligen ser vi fram emot att värmen kommer på riktigt. Som den bondunge jag är vill jag också ha en del regn mellan varven.