MENY
Bengt, 90, firas i dagarna fem
Bengt Pettersson, 90 år och fortfarande yrkesverksam tapetserarmästare.

Bengt, 90, firas i dagarna fem

28.03.2019
MEDLEM | Tapetserarmästare Bengt Pettersson, mångårig medlem i Stockholms Hantverksförening, fyllde i måndags 90 år. Det har firats i dagarna fem. Hittills. För än är inte firandet slut.

Det finns få människor som besitter en sådan yrkeskunnighet och -stolthet som tapetserarmästare Bengt Pettersson som i måndags fyllde 90 år. Kanske är det därför just Bengt och kompanjonen Pia Mills har fått förtroende att klä tre stolar med en och en halv meter sidentyg från Almgrens Sidenväveri. Tyget är grönt och vitt. Bara att sätta upp sidenvarpen tar flera veckor, berättar Bengt och stryker med handen över det vackra tyget. Vävandet är inte heller något hafsverk. Drygt tio centimeter per dag hinner Almgrens väverska väva. Det syns att Bengt längtar efter att få sätta igång med arbetet att förvandla det dyrbara tyget till stolsitsar.


Det handvävda tyget från Almgrens sidenväveri är bara 50 centimeter brett. Inte mycket utrymme att göra fel.

Men han får vänta lite, för först väntar uppvaktande med fika med tårta från Stockholms Hantverksförening. Bengt hugger glatt in efter att stolt ha förevisat den fiffiga magnet med teleskopskaft som lärlingen Jonas från Hantverksakademin har förärat honom och Pia varsin till julklapp.


Bengt visar Johan T Sterndal, VD på Stockholms Hantverksförening, en av alla presenter han har fått på födelsedagen.

På ett bord i verkstan i 1800-talshuset på Nytorgsgatan på Södermalm står flera blombuketter och födelsedagspresenter. Gratulanter har strömmat in i den lilla verkstaden sedan Dagens Nyheter i lördags publicerade en artikel med anledning av bemärkelsedagen. Fyller man 90 år ung hinner man samla på sig många vänner och kunder genom åren - i synnerhet om man fortfarande är yrkesverksam. Och än ser inte den strida strömmen av gratulerande ut att sina. På lördag kulminerar firandet med middag på lokal tillsammans med barn och barnbarn.


Bengt hittade en skatt. När man öppnar möbler ramlar det ibland ut både det ena och det andra. I en fåtölj hittades en liten "silverskatt".