MENY
Dags att anmäla ditt hantverk till Design S

Dags att anmäla ditt hantverk till Design S

25.05.2020
AKTUELLT | Design S – Swedish Design Awards är Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse. För dig som är hantverkare eller konsthantverkare finns flera möjligheter att kamma hem en eller flera av kategorierna. I synnerhet om du jobbar aktivt med hållbarhet.

Design S – Swedish Design Awards är Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse som hela designbranschen står bakom. Det är Svensk Form som driver utmärkelsen som riktar sig till professionella designer, formgivare, arkitekter, enskilda utövare, producenter och företag som arbetar med design och form i bred bemärkelse. Och naturligtvis till dig som är hantverkare.

Det finns hela 14 kategorier och tre specialpriser. Samma bidrag går att anmäla i flera kategorier. I kategorierna väljs upp till fyra nominerade och en vinnare. I flera kategorier delas pengapris ut till vinnaren, utöver äran och möjligheten att marknadsföra dig och ditt företag som ett av Sveriges bästa designföretag.

Bidragen bedöms bland annat utifrån emotionell och estetisk kvalitet, funktion och om designlösningen bidrar till långsiktigt hållbar utveckling. Senast den 24 juni ska ditt eller dina bidrag vara inskickade. Det är inte bara 2020 som räknas. Design S tar även emot bidrag från 2018 och 2019.


Några olika kategorier för dig som är hantverkare eller konsthantverkare

Aluminiumpriset

Produkter, system och/eller tjänster som är nyutvecklade, nyskapande och har utformats med hänsyn till ett hållbart samhälle, säkerhet och ekonomi samt där aluminium varit en väsentlig del.

I denna kategori väljs 4 nominerade och en vinnare som dessutom får en prischeck på 10 000 kr.

Fönsterpriset
konsten att bygga med ljus

Arkitektur med fönsterlösningar som bygger och förbättrar med ljus.

Priset ska premiera en arkitektur med fönsterlösningar som bygger och förbättrar med ljus. Det är utsikten, formen, ljuset, linjerna, värmen och insikten som är den skapande process som uppmuntras.

I denna kategori väljs 4 nominerade och en vinnare som dessutom får en prischeck på 50 000 kr.

Hållbar utveckling

Nyskapande designlösningar som bidrar till ett hållbart liv i ett hållbart samhälle.

Exempel: processer, produkter eller tjänster som positivt påverkar utvecklingen för individer, företag och samhället i stort. Även bidrag i andra kategorier som tydligt arbetat med hållbara processer och material kan söka även i denna kategori.

Bedömningskriterier: Juryn prioriterar nyskapande designlösningar som bidrar till ett hållbart liv i ett hållbart samhälle. Det kan handla om processer, produkter eller tjänster som positivt påverkar utvecklingen för individer, företag och samhället i stort.

För hållbarhet bedöms även produktens/tjänstens förutsättningar för att passa i en cirkulär ekonomi genom att vara:

  • Anpassad för materialåtervinning, innehålla återvunna råvaror
  • Vara energi- och resurseffektiv att producera och använda
  • Kunna få en lång användningstid genom att vara slitstark, möjlig att reparera och renovera samt att vara förändringsbar genom t.ex. uppgraderingar avs. estetik och teknik m.m.

I bedömningen ingår även hur produkten/tjänsten är tänkt att säljas och hanteras under dess användningstid för att dess hållbarhetspotential skall kunna realiseras. T.ex. genom att produkten säljs som tjänst eller att det finns servicetjänster, reservdelar, renoveringstjänster, återköp, materialåtervinning m.m.

I denna kategori väljs 4 nominerade och en vinnare ut.

Inredningsarkitektur

Privata eller offentliga interiörer, scenografier, utställningsformgivningar – från småskaligt till storskaligt och såväl digitala rum (ex. VR/AR) som fysiska. I kategorin bedöms helheten och kompositionen i rummet, samt sambanden mellan rum, material, detalj och konstruktion, i genomförda projekt. I bedömningen tas även hänsyn till hur ekologisk och social hållbarhet inkluderats.

I denna kategori väljs 4 nominerade och en vinnare ut.

Konsthantverk & hantverk

Exempel: hantverksmässig och småskalig produktion, unika föremål, konstobjekt etc.

Juryn ser på hur väl hantverk och material förmedlar bidragets syfte.

I denna kategori väljs 4 nominerade och en vinnare ut.

Lauritz konsthantverkspris

Lauritz konsthantverkpris är instiftat av Lauritz.com och är ett ytterligare en fördjupning av det fleråriga samarbetet med Design S. Samtliga anmälda bidrag inom kategorin Konsthantverk & hantverk är med och tävlar.

Lauritz.coms jury premierar nyskapande och innovativa konsthantverk, främst inom keramik, glas, silver samt smyckeskonst. Juryn letar efter ett objekt som utstrålar en stark designvision, ett unikt uttryck och en gedigen kvalitet med potential till att bli en framtida klassiker på auktion. Vinnarens personliga formspråk förväntas att överleva sin egen tid och tilltala framtidens konsumenter om 25 år eller mer.

Juryn består av konsthantverkaren Hanna Hansdotter, värderingsexperter hos Stockholms Auktionsverk Ulrika Ruding och Anders Fransson samt delägare av Lauritz.com och vd för Stockholms Auktionsverk Mette Rode Sundström.

I denna kategori väljs en vinnare ut. Vinnaren får ett S och en prischeck på 20 000 SEK.

Ljus och belysning

Kategorin innefattar armaturformgivning såväl som rumsgestaltning där ljuset är det primära designverktyget (s.k. ljusdesign).

Exempel: Formgivna belysningsarmaturer och driftsatta belysningsanläggningar, tillfälliga såväl som permanenta verk, interiört och exteriört.

I denna kategori väljs 4 nominerade och en vinnare ut.

Mode & accessoarer

Mode är ett kulturuttryck med stort utrymme för innovation och nytänkande. Inom ramen för mode ryms konfektion, sport, smycken, skor och wearable technology.

Juryn premierar bidrag från hela modets ekosystem – design, affärsmodeller, kampanj, koncept och strategier.

I denna kategori väljs 4 nominerade och en vinnare ut.

Möbler

Möbler och inredningsprodukter inklusive lampor (med fokus på designen) riktade till detaljhandel, företag eller offentliga miljöer. Här bedöms det enskilda objektet. Nyproduktion av äldre produkter/design under perioden 2018-2020 godkänns.

I denna kategori väljs 4 nominerade och en vinnare ut.

Textil

Exempel: inredningstextil, textila innovationer, textilt hantverk samt mönster. Nyproduktion av äldre design under perioden 2018–2020 godkänns.

Juryn prioriterar design inom inredningstextil, textila innovationer, textilt hantverk samt mönster.

I denna kategori väljs 4 nominerade och en vinnare ut.

Läs mer på Design-s.se >>