MENY
De orättvisa företagsformerna

De orättvisa företagsformerna

18.09.2020
NICOLES BLOGG | Att det många gånger har varit mindre fördelaktigt att driva enskild firma i relation till aktiebolag har varit känt länge, men i coronapandemins spår har det blivit extra tydligt. Hantverkarnas VD Nicole Pluntke ser hur orättvist många småföretagare behandlas.

Enskild firma eller aktiebolag, vad ska jag välja när jag startar mitt företag? Den frågan har många blivande och varande företagare ställt sig länge. I krisen i coronapandemins spår blir svaret aktiebolag mer och mer självklart. Många av er medlemmar vittnar om hur orättvist hjälp och stöd har fördelats.


Och det är inte bara nu som den enskilda företagsformen har varit till nackdel. Redan tidigare har det varit skillnader i möjligheter till exempelvis friskvård och sjukskrivning. För att inte tala om riskerna med att ha sitt eget personnummer som företagets organisationsnummer. Det handlar alltså om närmare 50 procent av Sveriges företagare som lämnas nästan helt till sitt öde!


Det är inte bara vi inom Hantverkarna som har reagerat på att de enskilda näringsidkarna missgynnas. Småföretagarnas Riksförbund delar den synen. Därför undertecknade Peter Frosch, ordförande för Hantverkarna, och Peter Thörn, ordförande för Småföretagarna, i dagarna en gemensam debattartikel som uppmanar regeringen att tänka på småföretagarna i den kommande budgeten.


Läs debattinlägget här >>


Det kan vara svårt att veta vilken företagsform som passar en bäst – även för den som har drivit företag i flera år. Därför kommer vi tillsammans med Småföretagarna att arrangera ett webbinar på eftermiddagen den 19 oktober med inbjudna experter som diskuterar fördelar och nackdelar med de olika företagsformerna och svarar på frågor från tittarna. Håll utkik i din mailkorg – inbjudan kommer inom kort. Och ladda med frågor redan nu!


Ja, 2020 är verkligen ett prövningarnas år. Det märker vi på olika sätt i vår vardag, i allt från hur vi kan umgås – eller inte umgås – till kundernas köpbeteenden. På Hantverkarnas kontor i Stockholm, där även Hantverksakademin bedriver sin verksamhet, har vi till största del arbetat hemifrån under våren och sommaren, men nu så smått kunnat arbeta på plats. Dock med några anpassningar. Någon kanske bor utanför tullarna och får ta sig till arbetet med bil några dagar i veckan och arbeta hemifrån några dagar för att inte belasta vare sig kollektivtrafik eller klimat för mycket. Någon kan promenera eller cykla istället för att ta tunnelbanan. Eller börja mycket tidigare på morgonen för att inte ta sig till jobbet när ”alla andra” gör det. Hantverksakademins teorilektioner har – liksom våra möten – flyttat till webben.


Vi var alla mycket ledsna när Hantverksakademins examensutställning inte kunde genomföras som planerat under våren. Under sommaren fick vi trösta oss med skolans digitala utställning – och nu är det äntligen dags för den ”riktiga” utställningen. Den 25-27 september kommer ett gäng nybakade hantverkare att visa sina examensarbeten på Timmermansgården på Södermalm i Stockholm. För att göra utställningen så säker som möjligt för alla har skolan i år en betydligt större lokal än förra året. Dessutom behöver alla besökare föranmäla sig, så att det inte är för många som vistas i lokalen samtidigt.


Vill du komma på utställningen? Det är gratis inträde och du anmäler dig här >>


Ytterligare ett stort evenemang som inte kommer att kunna genomföras som vanligt är den stora gesäll- och mästarbrevsutdelningen i Stockholms Stadshus. Men vi ställer inte in – vi ställer om! Inom kort kommer alla gesäller och mästare som under året meddelat Hantverksrådet att de vill ta emot sina brev i Stockholm att få sina brev hemskickade tillsammans med en inbjudan att delta i vår digitala utdelning den 4 november.


Utdelningen kommer att sändas live från en studio i Stockholm och förinspelade inslag kommer att varvas med nedslag hos brevmottagarna. Blå hallen har en maxkapacitet på 1 200 personer. Någon sådan begränsning har inte internet, så skriv redan nu in kvällen den 4 november i din kalender om du vill se årets största hantverkshyllning direkt när det händer. Inbjudan skickas så klart till alla medlemmar i Hantverkarna – och andra som är intresserade av kvalitetshantverk.
 

Vi hörs!
 

Nicole