MENY
Dessa viktiga lärlingar

Dessa viktiga lärlingar

14.10.2019
NICOLES BLOGG | Nicole har träffat nior och på Hantverksakademin råder full aktivitet för lärlingarna. Och så har det dykt upp affärsmöjligheter av lite annorlunda slag på ett företagsmöte.

Höstterminen är i full gång och ett nytt läsår har börjat på Hantverksakademin som huserar i samma lokaler som vårt kontor. På torsdagar och fredagar har vi en massa blivande hantverkare som lär sig att bli duktiga hantverksföretagare i skolan. Just nu läser ettorna hantverkshistoria med utbildningssamordnaren Niklas medan tvåorna har företagsekonomi med Hantverkarnas ekonomichef Per.

Hela 29 olika yrken finns representerade bland de två klasserna. Hantverksakademin är verkligen en unik utbildning, där lärlingarna inte bara lär sig sitt eget yrke, utan också får ett fantastiskt nätverk med både de andra eleverna och de aktiva hantverkarna i Stockholms Hantverksförening. För att inte tala om de äldre medlemmarna, pensionärer och veteraner, som sitter på så mycket kunskap! De är jätteviktiga för lärlingarna och för framtidens hantverk.

Härom veckan var vi på Hovstallet för höstens företagsmöte i Stockholms Hantverksförening. Där såg vi hur det kan gå när duktiga hantverkare inte har någon lärling. De har haft en pensionerad hantverkare som har underhållit vagnarna i många år. I våras avled han. Han hade ingen lärling, ingen han kunde dela vagnarnas egenheter med. Nu står Hovstallet utan någon som kan laga och restaurera vagnarna. Och de silver- och guldbesatta selarna skickas sedan många år till det brittiska hovstallet för restaurering!

Hovstallets representanter blev jätteglada när närmare 40 hantverkare kom på besök. Det var guldsmeder och läderrestaurerare, finsnickare och byggare och många fler yrken representerade. Och det var både lärlingar och yrkesverksamma hantverkare. Nästa steg är att vi ska ha ett möte med Hovstallet för att se vad de har för behov. Därefter går information ut till Hantverksföreningens medlemmar, så att de som vill och har rätt kompetenser kan anmäla intresse för jobbet som behöver göras.

Intresse för jobbet hoppas jag också att många av de niondeklassare som besökte programdagarna ”Skolan möter hantverket” på Skansen fick. De fick kika in hos Skansens kulturhistoriska miljöer och prova på olika hantverk hos de hantverksutbildningar på gymnasienivå som medverkade med elever och lärare.

Vi hörs!

Nicole