MENY
Det är färdiglekt nu, politiker

Det är färdiglekt nu, politiker

28.03.2019
PRESSMEDDELANDE | 71 dagar. Så lång tid har det gått sedan valet. Fortfarande har vi en övergångsregering. Ett bakbundet styre, som inte har mandat att fatta några beslut som för Sverige framåt, samtidigt som samtliga partiledare leker sandlåda. För politikerna själva verkar inte det här vara ett problem. Det säger Stefan Fritzdorf, ordförande för Stockholms Hantverksförening.

I torsdags gick Thomas Persson, generaldirektör på Myndigheten för yrkeshögskolan, ut med vilka konsekvenser av övergångsregeringens budgetproposition han ser för yrkeshögskolan. Bland annat att en majoritet av de beslutade 14 000 platser som hade planerats efter tidigare riksdagsbeslut inte kommer att kunna beviljas. Endast 5–10 procent av de nya ansökningarna kommer att kunna beviljas om riksdagen röstar igenom budgeten som den ser ut nu. Detta eftersom det föreslås samma ramar 2019 som för 2018. Den planerade – och mycket välbehövda – expansionen får ta en paus.

Det här innebär alltså att tusentals personer kommer att stå utan utbildningsplats hösten 2019, att lika många företag något eller några år senare kommer att få ännu svårare att hitta utbildad personal, ett sedan många år stort problem som därmed eskalerar. Det innebär också att skolor kommer att få lägga ner. Det är inte bara att pausa en utbildning ett år. Visst, det går i vissa fall att ha kvar maskiner, utrustning och lokaler, även om det är usel ekonomi. Men bra skolpersonal går inte att pausa. De måste kunna försörja sig och slippa känna en ständig oro över om de har kvar jobbet nästa termin.

Som ordförande för Stockholms Hantverksförening får jag många samtal från oroliga och upprörda medlemmar. De förlorar kunder, de får ännu mindre möjligheter att hitta kvalificerad personal och de förlorar investerare. Kära partiledare, ni måste förstå att det är dags att släppa prestigen nu och komma fram till en lösning. Och den lösningen måste komma nu. Vi hantverksföretagare har varken tid eller råd att vänta mer på att ni har lekt klart.

Därför är ett nyval inte en lösning. Innan nyvalet är avklarat och ny regering på plats hinner många företag gå i konkurs, fler skolor läggas ner och många människor förlora både hoppet och inkomsten. Sverige har inte råd med det, det måste ni förstå. Det kanske är dags för en konklav?

När en påve ska utses samlas alla kardinaler i Vatikanen och där får de stanna – utan tillgång till twitter, tv, e-post, tidningar eller någon annan kontakt med omvärlden – tills de har valt en påve. Det är en ordning som har pågått sedan 1268, då påve Clemens IV avled och kardinalerna hade enorma problem att komma överens om efterträdare. Det folkliga missnöjet blev till slut så stort att myndigheterna låste in kardinalerna i palatset i Viterbo. När kardinalerna fortfarande inte kunde enas lät myndigheterna avlägsna taket och hotade med svältkost – först då utsågs Gregorius X till påve.

Kanske är det vad som behövs nu? Bland våra medlemmar finns många duktiga hantverkare som kan hjälpa till att tillfälligt avlägsna taket på Rosenbad och sedan lägga tillbaka det. Och fikabrödet kan vi också låta bli att leverera till dess att konsensus har nåtts.

Stefan Fritzdorf
Ordförande Stockholms Hantverksförening, bagare och hantverksföretagare