MENY
Det kreativa året
Stefan Fritzdorf och Isabelle McAllister samtalar med Årets Gesäll, gitarrbyggaren Markus Westlund under den digitala Gesäll- och Mästarbrevsutdelningen.

Det kreativa året

04.12.2020
NICOLES BLOGG | Nöden är uppfinningarnas moder, sägs det. 2020 har hittills verkligen lett det påståendet i bevis. Framför allt har året skyndat på den digitala utvecklingen – på gott och ont. De hantverkare som inte var så digitala innan har blivit det i år. Något som inte minst den digitala Gesäll- och Mästarbrevsutdelningen visar.

Utdelningen var oerhört lyckad och uppskattad och lyfte fram gesällerna och mästarna på ett helt nytt sätt. Den ”vanliga” i Blå Hallen brukar vara pampig, men där finns inte möjlighet att lyfta fram var och en av deltagarna och deras hårda väg till gesäll- eller mästarbrevet.

Nu fick programledaren Isabelle McAllister möjlighet att byta några meningar med var och en. De jag främst kommer bära med mig är de glada frisörsystrarna Papoli från Värmland och rustningsmakarmästaren Albert Collins, den första på över 200 år, som hade samlat familjen till ett riktigt firande hemma i Sörmland.

Vi fick också se bilder och filmer på gesäll- och mästararbeten och fick höra om arbetet bakom dem. Det må vara olika hantverk, men det som förenar hantverkare är passionen för yrket och stoltheten i arbetet. Mina kollegor på kansliet och jag har erfarenhet från många olika branscher och vi är eniga i att få yrkesarbetare har sådan stolthet som riktiga hantverkare.

Missade du livesändningen av Gesäll- och Mästarbrevsutdelningen? Se den här >>

Pandemin har slagit lika hårt som den har slagit orättvist. Regeringen har portionerat ut olika stöd. En del har varit till hjälp, andra inte och en del har varit mer eller mindre omöjliga att söka. Jag vill i alla fall tipsa om sajten Verksamt.se, där det finns aktuell information om både restriktioner och olika stöd. Där finns också länkar till olika checklistor om hur verksamheter kan anpassas för att bromsa smittan och goda exempel att inspireras av.

Verksamt.se >>

Håll ihop, håll ut och håll avstånd!

Nicole