MENY
Digitala arrangemang för problemlösare
Isabelle McAllister leder Gesäll- och mästarbrevsutdelningen 2020.

Digitala arrangemang för problemlösare

30.10.2020
NICOLES BLOGG | Hantverkarnas VD Nicole Pluntke ser hur hantverkare är experter på att anpassa sig och tipsar om världens kanske första digitala gesäll- och mästarbrevsutdelning.

Att vara hantverkare är att vara problemlösare. Och är det någon egenskap som har behövts i år är det just den egenskapen. Uthållighet och kreativitet är grundbultar i hantverkande. Varje hantverkare som står med gesäll- eller mästarbrevet i handen har tusentals timmar av träning, misslyckanden och nya försök bakom sig. Varje hantverkare vet hur man bryter ihop och kommer igen. Det ligger i hantverkarens dna.

Så här års brukar Stockholms Hantverksförening bjuda in gesäller och mästare till Blå hallen i Stockholms stadshus för att ta emot sina brev. De brukar åtföljas av nära och kära, familj och inte sällan den mäster som har lärt upp dem. Det brukar vara strid om de 1 200 platserna.

Vi hoppades in i det sista att vi skulle kunna erbjuda årets gesäller och mästare att få komma till Blå hallen även i år. Men som ni alla vet, är det inte möjligt. Därför ville vi göra något för att hylla gesällerna och mästarna i alla fall. Därför arrangerar Stockholms Hantverksförening världens första (?) digitala gesäll- och mästarbrevsutdelning.

Den digitala utdelningen äger rum på Gesäll- och mästarbrevsutdelningens ”vanliga” dag: första onsdagen i november. Alltså den 4 november. Och det fina är att nu finns det inte bara plats för 1 200 personer. Nu kan alla som gillar hantverk klä upp sig och träffa årets gesäller och mästare.

Den digitala galan börjar kl. 18.00 på hantverkarnastockholm.se och leds av Isabelle McAllister. För underhållningen står Evelina Olsén. Och så träffar vi mängder av olika hantverkare: frisörer och yrkesmassörer, möbelsnickare och rammakare och till och med en rustningsmakare! Ett yrke som gör comeback i mästarbrevssammanhang efter jag vet inte hur många år.

En annan digital händelse inträffade för några veckor sedan när Hantverkarnas Riksorganisation tillsammans med Småföretagarnas Riksförbund arrangerade ett webbinarium om de orättvisa företagsformerna. De inbjudna experterna svarade på frågor som tittarna hade skickat in både före och under programmets gång.

Om du missade webbinariet kan du se det här. >>

Hantverkarna och Småföretagarna har flera gemensamma nämnare och har därför inlett samarbete i några frågor som berör medlemmar i båda organisationerna, såsom företagsformer och beskattning av små företag. Tillsammans blir vi starkare, vilket inte minst är viktigt i kontakter med politiker och beslutsfattare.

Med nya, hårdare restriktioner är det viktigare än någonsin att vi håller ihop, håller ut och håller avstånd.

Nicole