MENY
Frossa i trä

Frossa i trä

28.03.2019
MEDLEM | Är du nyfiken på att jobba i trä, men lite osäker på hur du ska gå till väga? Hur väljer man material? Vilka verktyg behövs? Vilka tekniker krävs för att bli kompis med verktygen? Tillsammans med Adlibris har vi valt ut några böcker både på svenska och engelska som ger dig svar på alla dina frågor om trä och snickeri.
 

Trä: snickerihandbok för inredning och odling

av Moa Brännström Ott
INBUNDEN, Svenska, 2017
Köp på Adlibris för 229 KR
 


I Trä lär du dig de grundläggande snickerikunskaper som behövs för att kunna inreda hemmet med personliga och vackra bruksföremål. Med utgångspunkt i bokens 20 projekt, anpassade för dig som kanske inte rört en såg sedan träslöjden, guidas du steg för steg igenom de tekniker som gör dig till vän med sågar, hyvlar, tvingar och stämjärn.


Boken innehåller praktisk brädgårdskunskap, det vill säga hur man väljer bra träslag och virkets egenskaper, en verktygsgenomgång med tonvikt på handverktyg, samt metoderna som används för att mäta, såga, hyvla, sammanfoga, tälja och ytbehandla på ett sätt som gör att du öppnar upp möjligheten till att snickeri för hemmet blir en rolig och givande hobby.


Bland projekten finns köksföremål som kryddhylla, knivställ, skärbräda och örttork, inredningsföremål som prylhylla, pall, knopplist, bokstöd och balkongbänk. För den odlingsintresserade finns blombord, odlingsbänkar, växtspaljéer och annat, både för inomhus- och utomhusmiljöer. Alla projekt är pedagogiskt illustrerade och svårighetsnivån anpassad efter läsare som inte har stor vana av att arbeta med trä, men som gillar materialets organiska känsla och uttryck.


Moa Brännström Ott frilansar som finsnickare och arbetar mest med specialritade möbler och objekt till bland annat restauranger och konstnärer. Ofta arbetar hon tillsammans med formgivare, framförallt designgruppen Uglycute. Hon har en examen från Capellagårdens utbildning i möbelsnickeri.


 

Snickra steg för steg

av Alan Bridgewater, Gill Bridgewater
INBUNDEN, Svenska, 2015
Köp på Adlibris för 168 KR
 


Tillverka personliga möbler för hand till ditt hem - Snickra steg för steg guidar dig igenom alla grundläggande tekniker!


Med hjälp av tydliga steg för steg-fotografier och instruktioner får du lära dig att förbereda olika träslag, att fanera och göra ytbehandlingar, om fler än 20 olika sorters fogar och mycket mer. Här finns bland annat tips på hur man restaurerar gamla möbler.


Boken ger dig grundkunskaper om verktyg och hur de används, både handverktyg och maskiner och hur du tar hand om dem på bästa sätt.
Lär dig snickra en tavelram, ett vägghängt skåp eller kanske en bokhylla. Åtta snickeriprojekt presenteras med exakta mått och dimensioner, utrustnings- och materialbehov och diagram som visar hur möbeln monteras.


Vare sig du är novis eller mer erfaren i snickarkonsten har Snickra steg för steg en given plats i din bokhylla - kanske den hylla som beskrivs i boken.


 

The Why & How of Woodworking

av Michael Pekovich
INBUNDEN, Engelska, 2018
Köp på Adlibris för 295 KR
 


The Why & How of Woodworking återspeglar den växande uppskattningen för det handgjorda, en rörelse mot förenkling och rensning. Det finns en växande förståelse för behovet av att fylla våra liv med meningsfulla och användbara föremål. Hur kan träarbetare svara på det behovet?


Instagramsensationen Mike Pekovich förklarar hur man får sitt arbete att vara värt den tid och ansträngning som krävs för att göra det, arbete som gör en skillnad och arbete som kommer att öka kvaliteten på våra liv. Han förklarar grunderna i träbearbetning, från att välja timmer till skötsel, skärning av snickerier och förberedelser och ytbehandling. En enkel instruktion till byggboxar och möbler som är byggda för att hålla.


 

Collins Complete Woodworker's Manual

av Albert Jackson, David Day
INBUNDEN, Engelska, 2005
Köp på Adlibris för 314 KR
 


En helt reviderad, omdesignad och uppdaterad upplaga av den definitiva och bästsäljande träbearbetningsbibeln.


 

Boktipset presenteras i samarbete med Adlibris. Du vet väl att du som är medlem i Hantverkarna har rabatt hos Adlibris?