MENY
Hantverkarnas vd Anders Havdelin kommenterar vårändringsbudgeten

Hantverkarnas vd Anders Havdelin kommenterar vårändringsbudgeten

15.04.2021
PRESSMEDDELANDE | Hantverkarnas Riksorganisations vd Anders Havdelin ser att vårändringsbudgeten som presenterades tidigare idag lämnar en hel del att önska och oroar sig för hur allmänhetens kommande behov av hantverkstjänster ska kunna mötas.

För Hantverkarna Riksorganisations medlemmar handlar den vårändringsbudget som lades fram tidigare idag mer om vad som saknas i den än vad som finns med.

   - Vi ser en oroväckande tendens att våra ministrar glömmer bort Sveriges småföretag i allmänhet och de små hantverksföretagen i synnerhet. Även i goda tider ligger fokus på de stora företagen och majoriteten av Sveriges företag får klara sig bäst de kan. Det senaste året har de små företagen och vi som deras företrädare mer eller mindre fått tjata oss till hjälp, säger Anders Havdelin, vd för Hantverkarnas Riksorganisation efter att ha tagit del av vårändringsbudgeten.

Många av de företag som har varit medlemmar i Hantverkarnas Riksorganisation har under det senaste året fått kasta in handduken. Ett stort antal av dessa har gått i graven helt i onödan. Hade stöden till de små företagen kommit tidigare hade de mer stor sannolikhet gått att rädda. Hade stöden varit mindre krångliga att söka hade de små företagen mycket troligt funnits kvar idag. Hade handläggningstiden varit kortare hade vi sluppit många av de personliga tragedier som nu utspelar sig.

Konsekvenserna är mer omfattande än personliga tragedier för de drabbade familjerna. På ”andra sidan corona” kommer Sveriges befolkning åter vilja ta del av kulturutbudet, gå på café, få en ansiktsbehandling eller skaffa en tatuering. Branscher som har drabbats oerhört hårt av såväl restriktioner som att ministrar – helt utan vetenskaplig grund – beskyller vissa branscher för att vara särskilt smittspridande. Kommer det vara möjligt efter alla konkurser? Efter att hantverksföretagare har valt att lägga ner sina företag eller gå i pension?

   - En ljuspunkt är de tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifterna för unga som förhoppningsvis kommer att hjälpa många unga in på arbetsmarknaden. För hantverksföretag, som i regel är arbetskraftsintensiva, är oftast kostnader för personal en stor utgiftspost, så varför inte återinföra de tidigare ungdomsrabatterna, föreslår Anders Havdelin.