MENY
Hantverkarnas VD kommenterar årets höstbudget

Hantverkarnas VD kommenterar årets höstbudget

21.09.2020
PRESSMEDDELANDE | 2020 kommer gå till historien till ett år de flesta helst vill glömma. Regeringens budgetproposition innehåller många punkter som kommer hjälpa till med den saken, men det finns också ett antal förslag som kan utvecklas eller som riskerar hamna inte bara utanför mål, utan utanför planen. Hantverkarnas Riksorganisations VD kommenterar regeringens höstbudget.

   - Vi såg redan i början av pandemikrisen att ”staten och kapitalet sitter i samma båt”, då många av de ekonomiska stödåtgärder som lanserades var riktade mot de stora företagen. Småföretagen, det vill säga majoriteten av Sveriges företag, glömdes bort – igen. Till stor del fortsätter regeringen på det spåret i höstbudgeten – även om vi ser några positiva punktinsatser för de mindre företagen, säger Nicole Pluntke, VD för Hantverkarnas Riksorganisation.

Ett exempel är skattereduktionen för investeringar, där pandemins effekter har slagit hårt mot många av de mindre företagens likviditet. Det är därför osäkert om de kommer kunna nyttja reduktionen. En sänkt bolagsskatt hade förmodligen träffat mer rätt, då få banker kommer ge dessa företag lån. Hantverkarna föreslår vidare att Almi skulle kunna hjälpa redan etablerade företag att komma på fötter igen.

Den sänkta arbetsgivaravgiften för unga är ett välkommet tillskott som kommer hjälpa många unga in eller tillbaka till arbetsmarknaden. För att stärka svenska företags konkurrenskraft skulle en generellt sänkt arbetsgivaravgift önskas – och det permanent.

   - För majoriteten av våra medlemmar är det inte investeringarna som är de stora utgifterna, utan personalkostnaderna. En sänkt arbetsgivaravgift skulle stärka även deras nationella konkurrenskraft och hjälpa konsumenterna att välja lokaltillverkat, menar Nicole Pluntke.

Det utökade rutavdraget har till del en ambition att hjälpa svenskarna att bli mer hållbara i sin konsumtion, men är ett praktexempel på hur förslagen hamnar bredvid mål. Det är naturligtvis positivt att svenskarna uppmuntras att lämna sina prylar till andrahandsbutiker, loppisar och liknande, men vad händer med de saker som är lite trasiga? En trebent stol, en sliten soffa … Att få avdrag för att laga dessa så att de blir säljbara hade kunnat rädda dem från en enkel resa till tippen.

   - Det är okej att få rutavdrag för att montera nya ikea-möbler, men inte för att förlänga livet på en befintlig kvalitetsmöbel. Vi vill uppmana regeringen att tänka mer återbruk, för att skapa verklig hållbarhetseffekt. Det mest hållbara vi kan göra är att förlänga livslängden på det vi har, så mindre slängs. Oavsett om det är skor och kläder eller prylar och bohag, säger Nicole Pluntke.

Regeringen vill i sin budget underlätta klimatomställningen och föreslår ett avdrag för gröna investeringar som bland annat kan användas av privatpersoner som vill installera grön teknik.

Det kommer regelbundet förslag vars konsekvenser involverar hantverkare. Men vem ska installera den gröna tekniken om det inte finns utbildade hantverkare? Vem ska laga våra fönster så att de blir mer energisnåla om hantverksutbildningar läggs ner? Och vem ska laga våra kläder och skor om de unga hellre blir influencers än hantverkare? Här krävs stora insatser.

   - De senaste decennierna har vi sett en förändring av arbetsmarknaden. Man byter jobb oftare eller karriär helt och hållet. Guldklockan är inte ett ideal längre. Många som utbildar sig till hantverkare, i synnerhet inom de kulturarvsbevarande smala hantverken, är äldre än genomsnittsstudenten. Tittar vi framåt kommer man behöva jobba högre upp i åldrarna, så ökade möjligheter till yrkesutbildning och förbättrade möjligheter till studiestöd högre upp i åldrarna är steg i rätt riktning, avslutar Nicole Pluntke.